Неизправност в станцията за мониторинг на радиационния фон в Румъния е довела до сигнала за тревога

0
Станцията в Джигера ще бъде ремонтирана
Станцията в Джигера ще бъде ремонтирана

Станцията в Джигера ще бъде ремонтирана

Неизправност, възникнала в резултат на екстремните атмосферни условия в Румъния, в автоматичната станция за мониторинг на радиационния гама-фон в района на Джигера, в окръг Долж, е довела до сигнал за тревога в системата за мониторинг на радиоактивността на околната среда. Това съобщават от Националната агенция за опазване на околната среда на Румъния, информира БТА.

Сайт за мониторинг на радиоактивността на Европейската Комисия, Снимка (скрийншот)

Съгласно процедурите данните, предоставени от станция Джигера, са били незабавно проверени, посредством стойностите, записани от другите 11 станции за мониторинг на радиоактивността, които функционират в зоната на влияние на АЕЦ Козлодуй. Данните показват, че няма превишение на нормалните стойности, а се касае за неизправност в един от сензорите на станцията.

Вечерта на 25.11.2023 г., около 22:00 ч. румънско време, автоматичната станция за мониторинг на радиационния гама-фон, разположена в Джигера, отчете високи стойности. За да се потвърдят или отхвърлят, бяха проверени всички автоматични станции около мястото на територията на Румъния, намиращи се и в зоната на влияние на АЕЦ Козлодуй на територията на България, както и резултатите от лабораторните анализи. Като се има предвид факта, че стойностите, подадени от станцията в Джигера не са потвърдени от нито една от тези проверки, тази станция е изключена и влиза в ремонт“, съобщава Корина Лупу, генерален директор на Главна дирекция за мониторинг към Националната агенция за опазване на околната среда.

Тези уточнения са необходими, за да знае населението от оторизиран източник, че няма повод за паника в това отношение”, се казва в публикация на официалната Фейсбук страница на агенцията.

По-рано днес (26 ноември) сайтът за мониторинг на радиоактивността на Европейската Комисия публикува карта, която показва, че има повишение на радиационния фон в една точка на територията на Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари