Неграмотните възрастни отглеждат неграмотни деца

3
Така е, когато неграмотните са мнозинство. Резултатът – двойка на матурата
Така е, когато неграмотните са мнозинство. Резултатът – двойка на матурата

“Затвърждават се всички тревожни тенденции на българското образование от последните години. На матурите тази година са се явили по-малко зрелостници и са изкарали по-слаби резултати. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. “Равносметката е притеснителна, но няма драстични разлики от предходни години”, заяви заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

На изпита по български език и литература тази година има по-голям процент двойки – почти 3400 и по-малък процент шестици – 7057.

Това е новината на деня днес. Няма българска медиа, която да не е отразила “тревожната статистика”. Ама наистина ли сме толкова учудени?! Нима трябва да ни тупнат по главите лошите резултати от матурите, за да се сетим, че нещо в образованието ни куца. Май не “нещо”, а всичко… От колко години само си говорим, че образованието ни произвежда функционално (и не само) неграмотни хора. Че методите на преподаване са архаични. От колко години говорим за образователна реформа. И? Нищо. Всяка година някой успява да изтъргува матурата. Тази година самият “Яворов” подсказа на зрелостниците, че “ще бъде в бяло”. Голяма част от родителите са готови да броят много пари, за да изкласи детето. Морално остаряла система, отчаяни, демотивирани учители (повечето в предпенсионна възраст, защото младите хора не скачат от ентусиазъм да влязат в класната стая), пълен с клишета учебен материал.

И какво, викате, учудени сте, че има много двойки на матурата по български език и литература? Много деца не могли да се сетят, че “Майце си” е на Ботев, ужасени са всички – Министерството, учителите, родители, журналисти. А някой спомня ли си, че само преди две години имаше идея “Майце си” да отпадне от учебната програма? Че какви ли не експерти се напреварваха да наричат творчеството на Ботев “архаично”, “трудно” и “неразбираемо.” Че според бившия вече министър на културата Вапцаров е бил “терорист”. Че само преди няколко години Комисията за защита от дискриминация обяви Левски за “закононарушител”?

Неграмотните възрастни отглеждат неграмотни деца. Неграмотното общество отглежда неграмотни граждани. Неграмотните граждани си избират неграмотни политици, които пък се отнасят неграмотно към образованието. Така е, когато неграмотните са мнозинство. Резултатът – двойка на матурата.

Източник: Shash.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари