Недостиг на учители по математика, информационни технологии и английски език

0
Няма кандидати поради това, че тези науки са много трудни
Няма кандидати поради това, че тези науки са много трудни

Няма кандидати поради това, че тези науки са много трудни

Преди 15-и септември има недостиг на учители по математика, информационни технологии и английски език. И това, въпреки че се увеличава интересът към учителските професия, а заплатите за млад преподавател стават близо 1 500 лева, предава БНТ.

Броени дни преди началото на учебната година в селскостопанската гимназия в Долни Чифлик търсят учители по български, руски език, математика, физика, кулинарни техники и технологии и туризъм.

"И по общообразователните предмети вече има недостиг на кадри, и в професионалното направление. За кулинарна техника изобщо няма кандидат, за туризма има, но те по скоро са от Шуменския университет. Нямат го този опит - професионален", каза Вълко Вълков - директор на ПГСС "Иван Мичурин", Долни Чифлик.

Министерството на образованието подготвя учители, които при необходимост могат да започнат работа в системата. За 3 години по националната програма са обучени над 900 души.

"За нас е по-важно да осигурим квалифицирани учители в малките населени места, където може да има едно обявено свободно работно място, но това да бъде важно", заяви Полина Фетфова - началник на отдел 'Квалификация и кариерно развитие", МОН.

Заради намаления преди години прием на студенти по физика и математика сега в страната има недостиг на учители по тези предмети.

"От 4 години се усетиха, че трябва да увеличат план приема, но пък няма кандидати поради това, че тези науки са много трудни", обясни Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители, КНСБ.

Трудно се намират и учители по информационни технологии. За позицията в столичното 15-о училище кандидатствали около 10 души, част то тях нямали право да преподават.

"Те си намират работни места в други фирми и за учители по трудно се намират точно такива специалисти", каза Ваня Минева - директор на 15 СУ "Адам Мицкевич".

Проблем има и с учителите по английски език. Валиана Наджи до скоро е преподавала в езикова школа, но от 15-и септември ще учи на английски език учениците от 15-о училище.

"Възнаграждението в училище сравнено с школата е много по-добро. Защото в школата нямаш толкова свободно време за себе си", каза Валиана Наджи - учител по английски език 15 СУ "Адам Мицкевич".

Най-много учители се търсят в София, но и интересът към свободните места в столичните училища е най-голям.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари