Недостатъчна височина e причината за авиокатастрофата в Лесново

0
Загиналият пилот Георги Влайков е бил опитен с достатъчно летателни часове
Загиналият пилот Георги Влайков е бил опитен с достатъчно летателни часове Снимка: Bulphoto

Загиналият пилот Георги Влайков е бил опитен с достатъчно летателни часове

Недостатъчната височина и липсата на време за реакция може да са основните причини за катастрофата със самолета на летище „Лесново“, каза Христо Христов, председател на Националния борд за разследване на катастрофи във въздушния, сухоземния и морския транспорт, цитиран от БНР.

Той уточни, че загиналият пилот Георги Влайков, е бил опитен – с достатъчно летателни часове. През 2019 година е преминал специално обучение по аеробатика във Великобритания.

Според Христов инцидентът се дължи на грешна преценка на обстановката и минималната безопасна височина, на която започват и завършват фигурите. По думите му трябва да бъде оставен резерв от височина за непредвидени ситуации, като проблем с управлението или двигателя, за да има време в такива случи да се набере скорост и машината да се приземи успешно.

Христов посочи и друга хипотеза - при изпълнени на фигурите пилотът е влязъл случайно в спирала, а другото предположение, че това е бил търсен ефект, защото това са елементи от фигурния пилотаж, които създават емоции, но оттам идва скъсяването на височината и времето за реакция за изтегляне на самолета от това положение. Има и друг момент - скоростен срив, каза експерт. Той се получава вследствие на големи претоварвания, които стават при демонстрации, тогава се откъсва въздушния поток от крилата и самолетът става неуправляем.

Самолетът е личен и е с немска регистрация. Христов обясни, че това е честа практика, тъй като изискванията на нашата администрация са по-високи, а в други страни от ЕС нормите за поддържане на летателна годност са по-леки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари