Не вярвайте, че на пазара сега има български домати

0
Защо при положение че вносът е 100% няма намеса на контролните органи, питат от бранша
Защо при положение че вносът е 100% няма намеса на контролните органи, питат от бранша

От декември и сега на пазарите в страната не може да има български домати, каза Красимир Кичуков, председател на Асоциацията на оранжерийните производители, цитиран от „Преса”.

Той настоява на потребителите у нас да се казва истината какво купуват и откъде идва стоката. Въпреки това по щандове и сергии може да се видят надписи „български домати”, но това е лъжа и измама, твърди Кичуков. Според него, родните производители едва сега полагат разсада и евентуално ще берат първите количества след 90 дни. У нас не се отглеждат ранни домати през зимата, заради късия ден и липсата на слънце.

Основно вносът на домати идва от Турция и Испания, където има повече слънце. Въпросът е защо при положение че вносът е 100% няма намеса на контролните органи, питат от бранша.

В България има около 5000 декара стъклени оранжерии, а банки продават 10% от тях заради взети и неизплатени кредити, съобщи Кичуков. Положението се влоши за бранша след налагане на санкциите срещу Русия, тъй като поляците започнаха да предлагат силно субсидираното си производство на невъзможни за нас цени – около 30 евроцента за килограм.

Около 40 000 лева са разходите за един декар оранжерия с отопляеми помещения, а помощите са 550 лева на декар. Затова днес вносът определя всичко на нашия пазар – от цените и качеството до предлаганите количества.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари