Минаваме на вносни домати, нашата прдукция загива на 100 процента

0
Загуби за хиляди левове и закъсняла продукция на пазара, прогнозират производители на ранни домати
Загуби за хиляди левове и закъсняла продукция на пазара, прогнозират производители на ранни домати

Минаваме на вносни домати, ранни родни сортове няма да има на пазара.

Загуби за хиляди левове и закъсняла продукция на пазара, прогнозират производители на ранни домати от пазарджишките села. Причината е, че от десетина дни земята е в локви и езера заради избилите подпочвени води.

Продукцията загива на 100 процента – затъваме в кал. Какво да ви кажа – пет дена под водата и това се получава – кал и тиня, то и миризмата усещате, предполагам”, разказа производителят Румен Стоянов пред Би Ти Ви.

Заради запушен отводнителен канал оранжериите на Румен плуват с метър вода повече от пет дни. За земеделеца годината е провалена.

„Това нещо, докато не изсъхне, да се преоре, да се фрезова, не може да се засади нищо, не можем да бучнем в калта, в тинята. Закъсняваме с доматите и веднага добивът намалява. Преовлажнено е, а никое растение не обича преовлажняване”, обяснява той.

Вместо да сади разсад с домати в осемте си оранжерии , Румен Стоянов се чуди как да се пребори с водата. „На повърхността като е кал, надолу е още по-страшно”, допълва той.

Земеделецът прогнозира, че ще изкара на пазара роден домат с поне месец закъснение, а това ще се отрази и на печалбата му. Земеделецът трупа загуби и в момента. Напълно унищожена е по-ранната му продукция в оранжериите. Щетите от изгнилите репички, копър и лук изчислява на около 5000 лева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари