Не се очаква западнонилската треска да достигне България

0
Комарите са основен преносител на заразата, но към момента няма данни хора у нас, които да страдат от този вид треска
Комарите са основен преносител на заразата, но към момента няма данни хора у нас, които да страдат от този вид треска Видео: BULGARIA ON AIR

Западнонилската треска изисква по-сухо и топло време, а предвид метеорологичната прогноза доц. д-р Атанас Мангъров не очаква заразата да достигне и нашата страна.

Според завеждащия детското отделение в Инфекциозната болница в София дъждовното лято у нас пречи на разпространението на заразата, която през годините е достигала дори Румъния и Украйна.

"В 80% от случаите протича безсимптомно. Човек не разбира, че го кара. В 20% от случаите е с температура, отпадналост, болки в мускулите", обясни доц. Мангъров в студиото на "България сутрин", предава Bulgaria ON AIR.

Той подчерта още, че в по-малко от процент от случаите западнонилската треска може да засегне централната нервна система и да има фатален край.

Доц. Мангъров допълни още, че комарите са основен преносител на заразата, но към момента няма данни хора у нас, които да страдат от този вид треска. 

Завеждащият детското отделение в Инфекциозната болница обаче допълни, че към този момент у нас имаме 275 случая на лаймска болест у нас, за която има по-добри условия.

"Когато човек го ухапе кърлеж, би трябвало да изчака един месец, да се изследва и ако има данни да е заразен, да се лекува", каза доц Атанас Мангъров.

Той допълни, че между 25 и 30 процента от кърлежите са заразени с микроба, който причинява лаймската болест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари