Ако ви се гади след ухапване от комар, потърсете помощ

0
Възможно е да сте лепнали западнонилска треска
Възможно е да сте лепнали западнонилска треска

В края на миналата седмица здравните власти съобщиха за първи случай на западнонилска треска у нас.

Лабораторни изследванията доказаха заболяването при жена, настанена в болницата в Монтана, която се лекува след възпаление на мозъка, но вече е в добро състояние.

Западнонилската треска е трансмисивно заболяване, причинено от вирус, който се предава чрез ухапване от комари. Заразата не се предава от човек на човек. В повечето от случаите заболяването протича с лека температура, без усложнения. Макар и рядко, вирусът обаче може да причини сериозна инфекция на нервната система, обясни пред Радио София директорът на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" проф. д-р Татяна Червенякова:

"Заболяването западнонилска треска обикновено протича като леко фибрилно заболяване в 80-90 процента от хората, но рядко, при около 1 процент, може да засегне и централната нервната система под формата на менингити, енцефалити, парези и вели парези. За радост тези усложнения са значително по-редки".

Първите случай в България са регистрирани през 60-те години на миналия век в резервата Сребърна и в района на Бургас. През 2002 година вирусът е доказан в района на Шумен.

През миналата година у нас са регистрирани 15 случая на пациенти с усложнения и един смъртен случай - отново в района на Шумен.

Голяма циркулация на вируса е отчетена в Русе, Силистра, Варна и София област, посочи проф. Червенякова.

Случаят от тази година в болницата в Монтана е показател за това, че дори и при усложнения инфекционистите разполагат с адекватна терапия:

"Ние държим в ръцете си съответна патогенетична и симптоматична терапия, т.е. дали това състояние на менингит или енцефалит ще бъде предизвикано от този вирус, или от ехо- и коксавируси - поведението на лекарите е едно и също. И после стигаме до диагнозата, каквото са направили и колегите в Монтана.

В някои случаи заболяването е обратимо, в някои - не е обратимо. Усложненията от страна на нервната система са сериозни и понякога завършват със смърт на пациента, т.е. не мога да кажа, че е съвсем невинно заболяване. Затова, когато човек се оплаква от главоболие, висока температура, гадене е длъжен да потърси медицинска помощ".

"Пикът на заболяването е обикновено през август и септември. Не всеки комар е преносител на инфекцията, но не трябва да пренебрегваме мерките, с които може да се предпазим от ухапване", подчерта проф. Червенякова.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари