Наводнените карловски села отбелязаха една година от бедствието с курбан за здраве

0
Там още няма канализация и инфраструктурата не е възстановена напълно
Там още няма канализация и инфраструктурата не е възстановена напълно Снимка: Община Карлово

Там още няма канализация и инфраструктурата не е възстановена напълно

Курбани за здраве бяха раздадени в карловските села Каравелово, Богдан и Слатина по повод една година от сполетялото ги голямо наводнение. Годишнината бе отбелязана с поставянето на паметни знаци, а хората нарекоха 2 септември "Ден на доброволеца".

Припомняме ви, че на 2 септември миналата година, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където бе обявено бедствено положение. Засегнати бяха повече от 200 къщи, разрушена бе инфраструктура, мостове. Армията, полицията и стотици доброволци се включиха в разчистването на селата.

Благодарствената служба и освещаването на курбана, осигурен като дарение от местни фермери, се извършиха в храма „Св. Архангел Михаил“ в Каравелово днес. Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов, заместниците му Антон Минев, Данка Люртова и Николай Цветков, служители от администрацията, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Маргарит Михайлов, военнослужещи, стотици доброволци, работили за отстраняване на щетите, и жители на трите села изпълниха двора на църквата.

Местни и гостуващи фолклорни групи представиха програмите си на площада в Каравелово. Благотворителен базар „От деца за деца“ събира средства, които ще бъдат в помощ на детската градина в селото. Тя е изцяло ремонтирана, предстои да бъде оборудвана с технически пособия.

В Каравелово и Слатина бяха открити паметни знаци, върху които са изписани датата на бедствието и благодарности към доброволците и дарителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари