Националната система 112 с нова услуга

1
Системата функционира в 34 държави по света
Системата функционира в 34 държави по света Видео: NOVA

Смартфоните автоматично ще пращат местоположение

Спешният телефон 112 с нова система,  информира NOVA.

Тя ще позволява по-добра локализация на всеки потребител, който се обажда, за да търси помощ. Разширената мобилна локализация се очаква да помогне за спасяването на повече от 7 500 човешки живота за 10 години.

Да намериш пострадал човек в планината понякога е все едно да търсиш игла в купа със сено, казват спасителите.

„Особено зимните месеци, когато температурите са ниски, факторът време е от особено  голямо значение. Има случаи, в които се справяме и сами с много задаване на въпроси  към пострадали, търсим те да си изпратят координатите, но не винаги това се получава”, обяснява директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Трудностите на терен за планинските спасители вече ще са по-малко, защото при обаждане на  112 за помощ смартфоните автоматично изпращат точното местоположение в районните центрове на спешния телефон. При близо 80 % от случаите локацията пристига в рамките на 10-15 секунди от повикването. Засега услугата у нас работи за потребителите на телефони с Android, а скоро се очаква да  бъде възможно и при  всички останали абонати.

„Човек, когато е под голям стрес, дори не може понякога да си каже адреса. Ако например GPS-ът e изключен, Google ви го включва, взима точното ви местоположение и го предава. Новата локация позволява точност от 5 до 20 метра”, казва директорът на дирекция 122 Цветомир Цеков.

Системата функционира в 34 държави по света. Освен местоположението, данни у нас ще се получават и за надморската височина. По думите на Емил Нешев по този начин спасителите могат да преценят с какво да отидат по най-бързия начин до мястото - дали с моторна шейна, дали със ски с колани, дали е възможно изобщо да се стигне лесно до това него. Точният адрес ще ускори  реакцията и на спешните медици, казват лекари.

Информацията е достъпна само за центровете 112 и службите за спешно реагиране, в съответствие с националното законодателство по защита на личните данни и регулаторните изисквания e-Privacy DIRECTIVE и GDPR. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари