Национал по плуване с нови разкрития за допинг скандала

0
Антъни Иванов: "Ще се състезавам за България, но няма да стъпя на лагер нанационалния отбор, докато не се махне този треньорски щаб"
Антъни Иванов: "Ще се състезавам за България, но няма да стъпя на лагер нанационалния отбор, докато не се махне този треньорски щаб" Видео: bTV

Звездата ни в родното плуване с ексклузивен коментар за скандала с допинг пробите

"Ще се състезавам за България, но няма да стъпя на лагер нанационалния отбор, докато не се махне този треньорски щаб". Това заяви в първото си интервю след скандала с положителните допинг проби най-добрият ни плувец Антъни Иванов.

Преди седмица разследване на bTV разкри за три положителни проби за веществото станозолол на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Иванов, който от години живее и учи в Щатите, веднага подкрепи момчетата в социалните мрежи, но реши да запази мълчание до днес, когато даде ексклузивно интервю в студиото на "Тази сутрин".

Първоначално от федерацията заявиха, че предполагат, че момчетата са взели веществото на своя глава. Контрата дойде от обвинените, които застанаха пред камерите ни и разказаха за практиките в националния тим. Баблаков, Николов и Панайотов са категорични - приемали са само дадените им от треньора Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров хапчета. А те са им били предоставяни в пластмасови чашки, без листовки или кутии.

"Заставам напълно зад момчетата, 100% не са знаели какво има в чашките, които им дават.", коментира той и добави, че когато е получавал такива чашки по време на лагер с тима се е прибирал в стаята си и ги е изхвърлял в коша.

"Не съм видял кутията и не знам какво слагат вътре. Да, тяхна вина е, че не проверяват, но пък вярват на хората, които им ги дават."

Той разкри, че след избухването на скандала е разпитал докторката на американския си тим за веществото станозолол: "Доста повече неща знаем сега като спортисти, защото четем повече и се интересуваме. Говорих с докторката на моя отбор в Щатите, която ни дава някакви неща за въстановяване. Тя ми каза, че това (б. ред. - станозолола) дори не помага за плуването, което още повече убива смисъла на използването му. Използва се да имаш сила извън водата, не помага на плуването. Те не са отишли там, за да вдигат щанги, това е работа на някой друг.", категоричен е атлетът, който с лекота спечели квота за олимпийските игри в Токио.

Относно записа, на който президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев твърди, че може да укрие от допинг даден състезател, Антъни коментира:

"Явно е възможно. Мен ме проверяват от много различни места. Всеки път идват различни хора, давам кръв и урина. Не знам как се случва манипулирането на допинг контрол. На лагер в България взимат по три проби, на случаен принцип се избират трима човека, които да бъдат тествани."

За него е абсурдно треньорът да иска процент от премиите на плувците, които се издържат с парите, които спечелят от надградни фондове. Преди ден се появи информация, че по време на турнир в Бургас селекционерът на националния Кристиян Минковски е пожелал 30% от премиите на плувците.

"Не бях на този турнир, но го бяха коментирали в националния отбор, мога да потвърдя. Бяха много възмутени. Абсурдно е. Всеки в националния взима определена заплата, има си награда за състезатели и треньори. За мен е смешно да се искат оше пари от плувците, които с това се издържат."

На този етап Антъни Иванов не смята да плува за друга държава, но е категоричен, че дори да бъде наказан няма да се яви на лагер на националния отбор, докато не се махне сегашният треньорски щаб.

"След като стана целият скандал говорих с баща ми, който винаги е бил до мен и като мой треньор. Решихме да се прибера за европейското, да помогна на момчетата, да участвам за България в Будапеща. Но няма да стъпя на лагер на националния, докато не се оттегли целият щаб. Не бих отишъл там, за да се подложа на риск и да хвана нещо, което не трябва. Докато няма промяна в треньорския щаб, няма да стъпя. Сигурно ще ме накажат, но по-добре наказание за 4 месеца да не взимам заплата, отколкото да ме лишат от състезателни права за 4 години."

"Ако системата не се промени, мисля, че няма да съм единственият, който да потърси реализиция в чужда държава. Засега не искам да се местя, искам да представям България, затова тренирам тук, за да имам конкуренция.", каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари