НАТО започна мащабни учения с кодово име "Таралеж"

1
Ученията ще се проведат в Естония и в тях ще участват 15 000 войници от десет държави
Ученията ще се проведат в Естония и в тях ще участват 15 000 войници от десет държави Снимка: NATO

Ученията ще се проведат в Естония и в тях ще участват 15 000 войници от десет държави

В понeделник в Естония започват мащабни военни маневри на НАТО, които се считат за едни от най-големите, провеждани някога в историята на Балтийските страни. Ученията, с кодово име "Таралеж", ще се проведат в Естония през следващите две седмици и в тях ще участват 15 000 войници от десет държави, включително британски, американски, финландски и шведски, съобщава BBC, цитиран от ДАРИК.

Въпреки факта, че военните учения бяха планирани много преди Русия да започне нахлуването в Украйна, те ще се проведат в момент на повишено напрежение между НАТО и Москва.

Целта на маневрите е да проверят способността на тези страни да отговорят на подобно нахлуване на вражески сили, оценява BBC.

В допълнение към „Таралеж 2022“, още няколко учения се провеждат едновременно в Естония и в близост до нея. Латвия организира маневри Namejs, които, наред с други неща, отработват трансгранично сътрудничество и съвместни командни процедури с естонските отбранителни сили. Като част от учението Defender Europe, американските морски пехотинци ще взаимодействат с естонски военен персонал на Сааремаа, а в морето ще се водят живи стрелби. Командването на Северната дивизия на НАТО ще проведе учения на Рицарския легион.

В учението „Таралеж 2022“ ще участват армията, военновъздушните сили и флота, милицията на Лигата за отбрана, както и киберкомандването, командването за поддръжка и командването за специални операции. Освен това в ученията ще участват и подразделения от бойната група на НАТО, дислоцирана в Естония, както и части на съюзниците, които пристигнаха тук по време на ученията.

В маневрите ще бъдат задействани около 7100 резервисти, 2500 военнослужещи, 2000 войници по договор и 4200 съюзнически войници от десет държави. Включени са стотици единици техника, включително бронирани превозни средства, бойни машини на пехотата, танкове, кораби, вертолети и самолети.

Припомняме, че в началото на май във Финландия започнаха ученията на НАТО „Стрела-22“. В тях участват около 3400 души, 150 бронирани машини и около 300 други превозни средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари