НАТО подсилва военното си присъствие в Източна Европа

0
Атаката срещу един член на пакта би означавала атака срещу всички
Атаката срещу един член на пакта би означавала атака срещу всички Видео: NOVA NEWS

Столтенберг: Пактът няма и не възнамерява да изпраща сили в Украйна

НАТО засилва военното си присъствие по източния фланг на Алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в четвъртък след извънредно заседание на посланиците на страните от алианса, предава NOVA.

Той изрази увереност, че Москва няма да атакува член на НАТО, защото знае, че това е най-силният Алианс в историята. А атаката срещу един член на пакта би означавала атака срещу всички тях.

В отговор на въпрос на пресконференция Столтенберг уточни, че НАТО няма и не възнамерява да изпраща сили в Украйна. По неговите думи днес не е обсъждано искането на Украйна за затваряне на Босфора за руски кораби. 

Столтенберг коментира още, че Русия използва сила, за да пренапише историята и да отклони Украйна от мирния й път.

„Това е дълго планирано, умишлено нападение. Намеренията на Кремъл са ясни за целия свят. Лидерите на Русия носят пълна отговорност за действията и лъжите си. Това е агресия срещу суверенна, мирна държава и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност”, коментира още Столтенберг.

В изминалите дни той многократно призова Москва да прекрати атаката и да избере пътя на дипломацията. А днес отбеляза, че, за съжаление, това не се е случило и Русия е затръшнала вратата пред подобен род разговори.

„Мирът не може да се приема за даденост. Свободата и демокрацията са оспорвани от тоталитарните режими. Но ние трябва да реагираме с решимост и още по-голямо единство. Ние сме Алианс от 30 демокрации, които действат като една в защита на ценностите си”, подчерта генералният секретар на НАТО.

Според него „Русия ще плати скъпо за безразсъдната инвазия срещу Украйна". Столтенберг поздрави украинските военни за тяхната смелост. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари