Наталия Станчева: Искат да ослепея и онемея, за да не виждам нарушенията в АЕЦ „Козлодуй“

0
Извършват ли се фиктивни лекарски прегледи в ядрената централа?
Извършват ли се фиктивни лекарски прегледи в ядрената централа? Видео: NOVA

Извършват ли се фиктивни лекарски прегледи в ядрената централа?

АЕЦ „Козлодуй“ съди медицинска сестра за половин милион лева. Според вече бившата служителка на територията на електроцентралата се извършват системни нарушения.

Наталия Станчева подава десетки заявления за достъп до обществена информация, в резултат на които става ясно, че службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център. Той извършва фиктивни лекарски прегледи на служителите на ядрената централа, твърди жената.

АЕЦ „Козлодуй” иска аз да онемея и ослепея, за да не виждам нарушенията. Не мога да си го позволя. Работниците не заслужават това отношение. В първия момент не можах да реагирам, защото не вярвах че може да се случи. Не допускам, че в страна от ЕС държавно предприятие ще си позволи да реагира по този начин като поиска от гражданин сума, която е непосилна почти за никой в държавата. Каквото и да направя, не мога да събера тази сума”, обясни Наталия Станчева, предаде NOVA.

Подадох над 70 заявления за достъп за обществена информация. Бях уволнена преди година и половина, защото отказах да извършвам медицински прегледи, които не са в моята компетентност. След 3 инстанции съдът ме възстанови на работа. По време на делото изникнаха данни, които водеха към странни нередности и нарушения. Едно от тях е, че в района на 5 блок има поликлиника. Там работех. Тя няма регистрация нито по Закона за лечебните заведения, нито по Закона за здравето. Контролните органи извършиха проверки. В протоколите е записано едно и също – наличие на незаконна медицинска дейност. Издадоха предписания. Преди години може би нормативната уредба в страната го е позволявала, но в последните 25 години правилата се промениха. В момента работодателят си е наел лекари, които извършват медицинското наблюдение на работещите в електроцентралата. Те са под пълен контрол от АЕЦ. Работодателят упражнява пълен контрол върху своите работници. Прегледите са фиктивни”, категорична е бившата работничка в електроцентралата.

По думите ѝ служителите там се страхуват да си търсят правата.

Съпругът ми работи там, но преди около месец го повика от ръководството и му съобщиха, че ако не престана да се занимавам с тях и той ще бъде уволнен”, уточни жената.

Екип на телевизията е потърсил компанията за коментар. Оттам отговориха писмено. В позицията им се твърди, че искът е заведен от предишното ръководство, а настоящето ще анализира и ще вземе такова решение, с което да запази репутацията на дружеството и добрите практики във връзка с достъпа на информация. И допълват, че уважават правото на гражданите да бъдат информирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    Тъпата патка
    иска да прецака 10 000 човека да ходят да задръстват лечебните заведения в града, за да минат един профилактичн преглед за седмица, вместо за ден, ако се доредят от другите грждани там . Останалите граждани също ще бъдат прецакани ,като се утроят опашките!. Това е единствената "позла" от нейните безумни протести! Ианче като мед. сестра не става и чеп за тирици от нея! Да не коментирма необходимостта от спешно оказване на помощ при инцидент н на площадката. И в 99% от случаите инцидента може да бъде като на всяко друго място , не свързан с ядрените мощности.
  • 3
    1
    нунчо
    И в тец русе е същата кал
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари