Наталия Киселова: Имаме нужда от друг вид Коледни подаръци, а не от промени в Конституцията

0
Инспекторатът на ВСС бил вреден за съдебната система
Инспекторатът на ВСС бил вреден за съдебната система Видео: NOVA

Инспекторатът на ВСС бил вреден за съдебната система

Нарушенията на правилника не са основание за обявяване на противоконституционност на взетите решения, въпреки, че днес беше нарушен начина, по който се изказваха депутатите. Това заяви доц. Наталия Киселова в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS по повод днешните сблъсъци в парламента и промяната на начина, по който депутатите се изказваха – с микрофон от място.

Тя смята, че приетите днес законови поправки може да бъдат отложени и за януари. „Имаме нужда от друг вид Коледни подаръци, а не от промени в Конституцията”, заяви преподавателят по конституционно право.

Според Андрей Янкулов от АКФ, след няколко години отново ще има дебат за промени в Конституцията. Причината е пълният монопол на прокуратурата върху обвинителната функция, изключващ съдебния протокол. „Нищо по тази линия не беше направено в конституционния проект, за да хармонизира нашето законодателство с европейската рамка”, каза той.

Според Киселова не е имало дебат по въпроса за монопола на прокуратурата върху обвинението. „Не е имало дебат по въпроса. Поводите за промени в Основния закон бяха два – да се ограничат правомощията на президента и да се ограничат възможностите на главния прокурор да влияе”, поясни тя.

По думите на Янкулов Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) бил безполезен орган, който само брои едни срокове. „Инспекторатът се доказа като вреден за системата на държавния орган”, заяви той. „Ние сме сравнително малка държава, имаме прекалено много лица на висши държавни длъжности в правосъдието и този брой трябва да бъде редуциран”, заяви адвокат Янкулов. Мнението му се споделя и от Киселова.

Относно промените, които засягат хората с двойно гражданство и възможността да заемат висши държавни длъжности Киселова заяви, че не е привърженик хората с двойно гражданство да заемат висши държавни длъжности. „Теоретично винаги може да възникне конфликт между две държави и лицето да е гражданин и на двете, въпросът за неговата лоялност ще бъде на дневен ред. Разбирането как някои хора са прекарали известно време в чужбина и след това идват да ни ощастливят може да го видим и 2001 и 2021 г.”, обясни конституционалистът Киселова и допълни, че нито при НДСД, нито при ПП експериментите са били добри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари