Настимир Ананиев: Затвор за шофьорите, които отказват тест за алкохол и наркотици

1
В България корупцията убива на пътя, каза депутатът от ПП-ДБ
В България корупцията убива на пътя, каза депутатът от ПП-ДБ Снимка: Facebook

В България корупцията убива на пътя, каза депутатът от ПП-ДБ

„Срещнах се с министър Стоянов. В момента проверяваме какви тестове се използват в Европа, за да вземем пример от тях. В Холандия, например, където марихуаната е легализирана, се използват акуратни тестове. Когато говорим за пътна безопасност, се сблъскваме с много корупционни модели. Всъщност в България корупцията убива на пътя. Спомняте си случая с Георги Семерджиев, който помете две жени в центъра на София. Той е рецидивист с множество катастрофи. Трябва да има законодателство и правила”, подчерта Ананиев в ефиа на NOVA.

Той обясни, че една от идеите е да не може да се откаже кръвна проба, след като си спрян и тестван с дрегер. „Ако откажеш, директно ти се взима книжката за две години и идеята е да може да има ефективна присъда и да лежиш в затвора. Ще видим как правно това да може да влезе в закона. Защо се отказва кръвна проба, ако не си пил?“, каза депутатът. Попитан как ще се докаже, че един човек не е употребявал наркотици, а е взел лекарства, каквито случаи има, Ананиев даде пример с Холандия, където са разрешени леките наркотици.

„Проверява се какви тестове се използват в Европа, за да може да ги приложим и ние. В Холандия се ползват тестове, които са акуратни“, каза той.

Ананиев обясни, че се мисли и по възможността първата година младите шофьори да нямат право да карат мощни коли, както и да се кара с по-малко точки през първата година.

„13% от всички ПТП-та се правят от млади шофьори, но те скачат драстично в нощните часове. Много от автошколите не обучават нощем. Взимате книжка, излизате с приятели и какво става – катастрофа, защото не сте карали нощем“, каза той. Затова се мисли и за забрана за шофиране на младите водачи между 22:00 и 6:00 часа.

„Има предложение това да важи за новите водачи за 12 месеца. Изключение може да се направи, ако има придружител – човек, който има опит и стаж зад волана“, обясни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Не, че нещо
    А предвижда ли се затвор за полицай отказал тест? Само питам. Че примера не е чак толкова остарял. А какво ще кажете за тест за наркотици за народните представители? Дайде да я докараме докрай!
  • -3
    1
    Frtye
    Подкрепяв идеята! Дано скоро стане реалност и джигите да си получават заслуженото,а не да трепят невинни хора!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари