Настанените в новите социални жилища ще плащат по 20 лева на човек за месец

3
88 социално уязвими граждани ще ползват жилище за срок не по-малко от 5 години
88 социално уязвими граждани ще ползват жилище за срок не по-малко от 5 години

Социалните жилища, които се изградиха в Русе по Оперативна програма „Региони в растеж“, ще започнат да функционират от 1 май 2021  

На предстоящата сесия на Общинския съвет общината е предложила създаването на социална услуга „Социални жилища“, която да подобри качеството на живот на социално уязвими групи и групи в неравностойно положение, пише Русе Медия.

Услугата ще се предоставя за срок не по-малък от 5 години, ще се финансира от общинския бюджет и ще се ползва от 88 потребители на адрес ж.к. „Родина“ III, ул. „Белмекен“ № 31-33.

Социалното жилище ще осигурява подслон и нормални условия на живот на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение, които не могат да си позволят собствен дом или жилище под наем на пазарни цени.

Таксата за ползване на социалното жилище ще бъде определена също на предстоящата сесия чрез промени в Наредба №16. Тя ще бъде 20 лв. за всеки член на семейството/домакинството. Ползвателите ще заплащат всички консумативи и разходи, свързани с обитаването им – ел. енергия, вода, отопление с газ, интернет, такса за асансьор и др.

Новите социални жилища предизвикаха преди време протести от страна на жителите на квартала, но въпреки това бяха построени на общинския терен. Апартаментите са 1-,2- и 3-стайни, като в тях ще се настаняват до 4 души.

Те разполагат с рампи за инвалиди, детска площадка, кът за отдих и видеонаблюдение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари