Наследница на Рокфелер спешно се прибира в България, за да си търси парите

0
Прибирам се в България идната седмица и вероятно ще наемем адвокати, които ще движат делата
Прибирам се в България идната седмица и вероятно ще наемем адвокати, които ще движат делата Снимка: Дима Максимова

- 32-ма българи от Троян, Белене, Ореш и Свищов чакат $ 2,5 млрд. след смъртта на зет му

- През 2015 г. американски съд прие иска им, но досега не са получили нищо

- Плевенчанин твърди, че видял кюлчетата злато в 11 метални сандъка в US банка

- Близки до ДС може да са се облажили от завещаното

Българка - наследница на милиардите на Рокфелер, която от години живее в Солун, спешно се прибира в България, за да си търси парите, пише 24 часа.

“Продължаваме битката за наследството. Ще я водим докрай, макар че през годините не сме спирали. В рода се знае за богатството повече от 80 г., как да не претендираме? Смятам, че ще има някакво решение, след като Дейвид Рокфелер е починал. Прибирам се в България идната седмица и вероятно ще наемем адвокати, които ще движат делата.”

Това каза по телефона в сряда 70-годишната потомка на Иван Чорбаджийозов Мария Георгиева Джантова. Тя живее в Солун от 16 г. Преди 5 г. Мария се омъжила повторно за американец, но останали в Гърция.

В Белене е сестра ѝ Екатерина Кърчева, на 73 г. Двете жени разказват, че баба им Русана е дъщеря на Иван Чорбаджийозов от брака му в България. Той бил на 44 г., когато през 1907 г. заминал за Америка. Преди да се ожени за племенницата на Рокфелер Жаклин, градинарят оставил в дунавското селце Ореш 5 дъщери и син.

През 2006 г. потомци на Чорбаджийозов почнаха да търсят наследство от милиардите на Рокфелер. Богатството по техни изчисления надхвърля $ 2,5 млрд. Тогава 32-ма наследници от Троян, Белене, Ореш и Свищов дадоха пълномощно на търновска адвокатка, която трябваше да пътува до Чикаго. Тя обаче така и не замина.

Колко всъщност е било богатството на емигранта?

“Кюлчетата злато бяха подредени в 11 метални сандъка в 52-и трезор на банка във Вашингтон. То е завещано на Царство България през 1931 г. от Иван Вакинов Чорбаджийозов. Съкровището може да напълни 6 тира.”

Това разказа сензационно за първи път пред “24 часа” плевенчанинът Стоян Георгиев Цеков през 2004 г. Тогава той твърдеше, че е единственият българин, който е виждал кюлчетата от американското завещание на българина. Станало е през 1990 г., когато Цеков придружавал тогавашния премиер Андрей Луканов в пътуване до Вашингтон.

Година след убийството на Луканов Цеков опитал да стигне до наследството. Похарчил над 3 млн. тогавашни пари, за да издири роднините на Чорбаджийозов в България.

В края на март 2006 г. 64-годишният бивш миньор и дипломиран инженер Цеков повтори детайлите от невероятната история. Категорично отказа да бъде сниман - страхуваше се, че ще бъде ликвидиран. Повече не проговори до смъртта си преди няколко години.

“Задачата беше да подпиша документи като наследник. Извадиха ми търговски паспорт, че съм Стоян Иванов Чорбаджийозов. Аз само се снимах. Пътувахме с полет на “Боинг”. Беше през 1990 г. - края на февруари, началото на март”, разказа Цеков преди 11 г. С премиера Луканов той влязъл във вашингтонската банка “Морган и Форд”, наричана още Голдън банк. Цеков си спомни как се спуснали по стълби 2 етажа надолу.

“В трезора се съхраняваха 11 метални палета със златни кюлчета. Те изглеждаха гладки и лъскави, в средата им се открояваше резка, за да се делят на две. Върху всяко кюлче личеше цифрата 3300. Докато ги разглеждах, Луканов уточни, че наследството на Чорбаджийозов е 21 млрд. 206 млн. долара”, разкри Цеков преди 11 г. Плевенчанинът прочел надписа върху завещанието. “На моята родина - Царство България. Иван Вакинов Чорбаджийозов”.

Цеков научил, че държавата ни е боравила с богатството на Чорбаджийозов още по времето на Вълко Червенков. “В трезора се пазеха картоните и в тях всичко беше описано - кой и с каква цел тегли. Срещу Вълко Червенков беше записано “за коопериране на селското стопанство”, станало е през 1954 г. Тогава от сметката на Чорбаджийозов са изтеглени 640 млн. долара. Името на Цола Драгойчева също фигурираше с обяснението “за подпомагане на братски комунистически партии”.

Луканов изтегли 864 млн. долара”, заяви Цеков. На въпроса на “24 часа” как премиерът е изнесъл парите - в чанта или в чувал, Цеков беше категоричен: “Луканов не е взимал никакви пари. В банката издадоха документ, подписах го като законен наследник. Нищо не съм чел - нали е на английски. Луканов прибра 3 хартии в малка кафява чантичка с цип.”

Според Цеков царската фамилия също е знаела за завещанието на Чорбаджийозов. Когато Йоана дошла в България да се поклони пред гроба на Борис в Рилския манастир, той успял да приближи до нея. Попитал я за завещанието на Чорбаджийозов. “Пазим го! Пазим го!”, отвърнала му и дори го потупала леко по рамото.

През 1932 г. Иван Чорбаджийозов се върнал в България и донесъл акции, нотариални актове и полици за собствеността си на златни мини в Южна Африка, 7 хотела в Ню Йорк, 6 в Чикаго, автопаркове и авоари в банки.

Дал на двете от дъщерите си облигация за 6 млн. долара.

“Тази разделена облигация я пазим - с цвета на долара е, изглежда позлатена. Баба Русана ни е разправяла, че навремето ги викали в София и им дали някаква сума от американските пари. По време на соца синът на Русана, баща ни Георги, ходил в БНБ да търси начин как да стигне до наследството. Уж му дали да гледа някакви документи, но после го изгонили”, спомня си Мария Джантова.

Над 50 са внуците и правнуците на емигранта. Още през 50-те години на миналия век водили преписка с Външно. През 1964 г. оттам им отговорили, че Чорбаджийозов не е оставил нищо, а документите за собствеността му са изчезнали. И до днес те са убедени, че ренти от тяхното богатство са превеждани и потъвали в сметки на близки до ДС.

В търсене на задграничното богатство свищовлии ходили при главния прокурор Иван Татарчев, 3 пъти при президента Желев, при министри на финансите и банкови надзорници в няколко правителства. Правнук на Чорбаджийозов се срещнал и с премиера Сакскобургготски.

През 2015 г. наследници от с. Ореш не знаеха, че федералният съд в САЩ е приел за разглеждане иска им за 2,5 милиарда долара. Недоумяват и кой е могъл да внесе 250 000 долара държавна такса, за да започне проучване.

“Аз съм ходил къде ли не, но от 2006 г. съм престанал да се занимавам. Знаем, че има наследство, но то е обсебено от хора на ДС, и вече не вярвам, че ще вземем нещо”, каза тогава Захари Йозов, съпруг на една от внучките на Иван Чорбаджийозов - Анка.

Анка не помни дядо си - той се споминал през 1938 г., а тя се родила 3 години по-късно.

Отдавна е отписала милиардите. Двамата с мъжа си са пенсионирани учители. Преди 3-4 години дали удостоверения за наследници на братовчедка си от Белене Катя Кърчева, но не знаят да е постигнала напредък. (Катя е сестрата на Мария Джантова, която каза, че възнамерява да възобнови делата за наследство - б.а.) Преди това от средата на 90-те години на миналия век да движи делата на фамилията по богатството бил упълномощен Захари.

“През годините идваха различни хора, искаха пълномощни, уж да помагат, но всеки, който се докопа, иска само облаги, а никой не мисли за тези, които имат право на парите. Отписали сме го това наследство, искаме само малко здраве”, каза тогава Анка.

През октомври 2015 г. се заговори, че българин, който живее в САЩ, е платил таксата от $ 250 000, за да бъде заведено делото. Той щял да получи част от наследството. Какви са резултатите, 2 години по-късно, наследниците в България не знаят.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари