"Нашите освободители" минават през крайните квартали

0
Причината да ги виждаме из града е строежът на логистична база в Николово
Причината да ги виждаме из града е строежът на логистична база в Николово Видео: Ангел Паличев

Русенец сподели в социалната мрежа видео, което даде повод за размисъл сред съгражданите му.

Кадрите показват американски конвой военна техника, минаваща през крайните квартали на Русе.

"Нашите освободители", написа загадъчно към клипа Ангел Паличев.

Всъщност причината за наличието на военни камиони по улиците в Русе, е изграждането на логистичен център за поддръжка на конвои в района на учебен полигон „Николово”, предава Арена Медиа.

Строежът му е във връзка с предстоящото учение „Dragoon Guardian“, като част от многонационалното учение „Saber Guardian – 2017“, се казва в отговор на запитване на Арена Медиа от Министерството на отбраната на България.


Ще има и столова, но храната няма да се приготвя в базата
Учението ще се проведе в периода 11 – 20 юли 2017 година на територията на България, Унгария и Румъния. То ще се ръководи от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и в него ще участват около 25 000 военнослужещи от 22 съюзнически и партньорски държави.


Сержант I клас Майкъл Роджърс

Очаква се военните формирования да преминат през Дунав мост и да използват центъра за поддръжка и отдих през юли, каза комендантът на лагера сержант I клас Майкъл Роджърс от Американската армия. България, като страна домакин на учението, предоставя района за изграждане на такъв център.


Войниците от конвоите ще преспиват тук, в климатизирани палатки

Той ще се ползва за настаняване и нощувка в рамките на едно-две денонощия на формирования от състава на 2-ри кавалерийски полк от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа, които ще се придвижват с колесна техника от пункта за постоянна дислокация във Вилсек, Германия, през Чехия, Унгария, Румъния до България – учебен полигон „Ново село” край Сливен.

Българските въоръжени сили ще участват в многонационалното учение „Saber Guardian - 2017“ с около 4000 души от състава на Съвместното командване на силите, видовете въоръжени сили и техните подчинени формирования, Служба „Военна полиция“, Военномедицинска академия, дирекции от Щаба на отбраната и Министерството на отбраната и други специализирани държавни структури, съобщават от Министерството на отбраната.


Осигурени са мобилни бани и химически тоалетни.

С цел създаване на добра организация за придвижване и недопускане на затруднения в трафика в региона, пристигащите конвои ще бъдат ескортирани от органите на Служба „Военна полиция” и представители на 30-ти щаб за контрол на придвижването от състава на Съвместното командване на силите.

В рамките на многонационалното учение „Saber Guardian - 2017“ на територията на нашата страна ще се проведат няколко интегрирани учения: учение на силите за специални операции „Black Swan -2017”, въздушно-десантно учение „Swift Response - 2017”; тактическо учение с бойни стрелби „Eagle Sentinel - 2017”, учение на военни формирования на Сухопътните войски „Peace Sentinel - 2017” и тактическо учение на формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия и авиационни формирования „Shabla - 2017”, както и учението „Dragoon Guardian“.

Ученията от серията „Saber Guardian“ са многонационални и се провеждат ежегодно от 2013 г. в Черноморския регион като част от Програмата за съвместно обучение на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ (USEUCOM).

През 2017 г. „Saber Guardian“ ще бъде най-мащабното учение в сравнение с проведените досега. Целта е да се повиши оперативната съвместимост на страните-участници и да се демонстрира решителност и готовност за действие в подкрепа на сигурността и стабилността в Черноморския регион.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари