Нашата отговорност към автомобила не спира с неговото паркиране

0
Как да предотвратим трагедии като тази в Розово?
Как да предотвратим трагедии като тази в Розово?

Важно е да не забравяме, че нашата отговорност към автомобила не спира с неговото паркиране”, това заяви бившият автомобилен състезател Владимир Илиев.

След трагичния инцидент в с. Розово, при който загина 4-годишно дете след като джип потегли на свободна скорост и го прегази, експертите дават полезни съвети как да предотвратим подобен случай.

За „Тази сутрин” по bTV Илиев обясни, че винаги трябва да се погрижим за това автомобилът да не потегли на собствен ход. За това трябва да следваме няколко стъпки. Те включват изгасването на двигателя, включване на първа предавка (за автомобили с ръчни скорости) и да дръпнем ръчната спирачка.

Като допълнителна мярка експертът обясни, че е добре да завъртим волана по посока на тротоара, за да избегнем евентуално изпускане на спирачните системи.

При автомобилите с автоматични скорости бившият състезател подчерта, че скоростният лост трябва да се намира на позиция P (Parking), след което да използваме ръчната спирачка.

Освен това той заяви, че грижата за шофьора е по-освободена при автоматичните скорости заради по-напредналите технологии.

Илиев изтъкна, че всеки автомобил, който е на пътя и е в редовна употреба трябва да е минал Годишен технически преглед

Специалистът съветва винаги при наклон шофьорите да поглеждат евентуалната посока на автомобила и да предприемат съответните мерки като постави напр камък пред гумата, за да избегне ПТП.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари