Народното събрание не прие годишния отчет за дейността на СЕМ

0
„За“ гласуваха едва 15 народни представители
„За“ гласуваха едва 15 народни представители Снимка: БГНЕС

„За“ гласуваха едва 15 народни представители

Народното събрание не прие годишния отчет за дейността на Съвета за електронни медии за 2022 г. „За“ гласуваха 15 народни представители, „против“ бяха 128 и 56 гласуваха с „въздържал се“. В зала бе и председателят на СЕМ Соня Момчилова. Разискванията по точката започнаха вчера и продължиха целия предиобед днес, информира БТА.

В доклада на комисията по културата и медиите се посочва, че фокусирани наблюдения за периода са върху войната в Украйна; деца и медийно съдържание, включително инциденти; темата за ваксините и зеления сертификат; достъпност на аудио-визуално съдържание за хора с увреден слух; риалити и забавни предавания, търговски съобщения; медийни услуги с промени в съдържанието; специализирано наблюдение на парламентарните изборите 2022 г.

Във връзка с развитието на медийната грамотност през ноември 2022 г. СЕМ организирана мащабна среща с представители на Българската коалиция за медийна грамотност, Министерство на културата, Министерство на образованието и науката, доставчици на медийни услуги, както и организации, които работят в полето на медийната грамотност, за информиране и обмяна на добри практики. В областта на международната дейност Съветът за електронни медии за първи път от повече от 10 години е домакин на международен форум. В София през ноември 2022 г., по инициатива на СЕМ, е проведена първата международна конференция на медийните регулатори на страните от балканския регион, се посочва в доклада на комисията. В него се отчита, че по отношение на лицензионната и регистрационна дейност на СЕМ няма особена динамика. Няма вписани нови доставчици на платформи за споделяне на видеоклипове. През 2022 г. в дирекция „Мониторинг и анализи“ на СЕМ са реализирани 17 436 часа наблюдение на 41 телевизионни програми и 7 132 часа прослушване на 22 радиопрограми. От тях за програмите на Българската национална телевизия са отделени 3 036 часа и за програмите на Българското национално радио – 3 595 часа. През периода се обхваща и наблюдението на онлайн аудио- и аудио-визуално съдържание на доставчици на нелинейни услуги, платформата за споделяне на видеоклипове VBOX, както и в някои интернет сайтове – 607 часа. СЕМ във всички свои отчети през годините е отбелязвал, че системното недофинансиране възпрепятства обезпечаване на дейността му във всички аспекти – административен, технологичен, финансов, се казва още в доклада на комисията по културата и медиите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Наблюдател до 1
    Остави Боклуков защото е подлога жалка на герберастите! Както и останалите шефове и регулатори, които ОПГ ГРОБ=ДПС не искат да бъдат сменени! БДПП са в правото си да изритат тези гробарски пиявици! Подкрепям ги!!!!!
  • 5
    1
    Зрител
    Защо СЕМ не избра нов ръководител на БНТ, а отново остави Кошлуков, въпреки че мандатът му отдавна изтече в небитието? Има нещо много гнило в тази работа! Все пак БНТ би трябвало да е обществена телевизия, издържана от нашите данъци!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари