Напрежението между Москва и Киев не стихва

0
Украинският президент внесе в Радата предложение за прекратяване на договора за приятелство, сътрудничество и партньорство с Русия
Украинският президент внесе в Радата предложение за прекратяване на договора за приятелство, сътрудничество и партньорство с Русия Видео: БНТ

Украинският президент внесе в Радата предложение за прекратяване на договора за приятелство, сътрудничество и партньорство с Русия.

Предлага се това да стане от 1 април догодина. Москва нарече абсурдни твърденията, че се готви за превземе пристанища в Азовско море.

На фона на напрежението в отношенията с Русия, в Украйна бяха свикани резервисти за военна подготовка. Те ще участват във военни учения, които обаче ще приключат до Коледа, за да могат да се завърнат при семействата си, информира БНТ.

Президентът Порошенко съобщи, че допълнителни военни части ще бъдат прехвърлени по границата с Русия. В 10 области в страната е в сила военно положение. В същото време Говорителят на Кремъл определи като нагнетяване на напрежението твърденията, че Русия иска да завземе пристанищата Бердянски и Мариупол и да създаде коридор между тях и Крим.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Тези твърдения са напълно абсурдни. Това е пореден опит за създаване на напрежение. За съжаление, тези опити вероятно ще продължат с наближаването на президентските избори в Украйна.

Генералният секретар на НАТО обяви, че нищо не оправдава употребата на сила от страна на Русия.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Призоваваме към спокойствие и въздържане. Русия трябва да освободи украинските моряци и кораби. И да позволи свободно плаване и безпрепятствен достъп до украинските пристанища в Азовско море.

Русия плени 24 украински моряци и три кораба след сблъсък в Черно море на 25 ноември. На моряците е повдигнато обвинение в незаконно пресичане на руската граница. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари