НАП затваря 3 магазина заради бележки на китайски

0
Вместо касов бон данъчните инспектори получили бележки на китайски език
Вместо касов бон данъчните инспектори получили бележки на китайски език

Националната агенция за приходите ще затвори за 15 дни три големи магазина в Бургас, които продават предимно китайски стоки.

При проверка на принципа на тайния клиент вместо касов бон данъчните инспектори получили бележки на китайски език, съобщи БНТ.

Инспекциите били извършени едновременно и в трите магазина. В единия продавачите се опитали да обяснят, че са изрядни, и разпечатали бележка от принтера, а след настояване на данъчния инспектор и от касовия апарат.

Фискален бон на китайски и разлики в касовите наличности са основните нарушения, установени при проверките. На някои от екипите изобщо не е бил издаден фискален бон. Според данъчните твърденията на китайските търговци, че издават бележки, нямат нищо общо с реалността. "Не се издават фискални бонове, а това, което понякога се издава на пазаруващите, е бележка, която е изпълнена с някакви йероглифи, най-вероятно китайски. Т.е. нещо, което в никакъв случай не може да се нарече фискален бон", коментира Христо Узунов - говорител на НАП - Бургас.

Данъчните заявяват, че не са се натъквали досега на подобна ситуация. Според тях най-вероятно става дума за софтуер за наличните стоки в магазина, свързан с принтер, от който вместо задължителните фискални бонове се издават бележки на китайски. Магазините разполагат с касови апарати, но рядко ги използват, коментираха още инспекторите. На обектите ще бъдат извършени и допълнителни проверки, за да се установи действителния размер на дължимия, но невнесен данък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари