НАП запечата офис на Виваком в Бургас

0
Няма значение какъв е търговският обект, ние следим за спазване на законите, коментират от агенцията по приходите
Няма значение какъв е търговският обект, ние следим за спазване на законите, коментират от агенцията по приходите

Няма значение какъв е търговският обект, ние следим за спазване на законите, коментират от агенцията по приходите.

Офисът на Виваком на ул. „Александровска“, до сградата на Стоматологията, е запечатан от служители на НАП. Обектът е затворен от няколко дни, а причината, както в повечето случаи, е неиздаване на касова бележка. За момента няма яснота кога офисът ще отвори врати, тъй като процедурите все още не са приключили.

Флагман.БГ се свърза с НАП, за да разбере подробности. Оттам обясниха, че за тях е без значение какъв е видът на обекта – важното е да се спазва законодателството.

„Ние не делим търговските обекти на магазини, баничарници и т.н. За нас всички те са еднакви и най-важното е да спазват законодателството. Основната причина за запечатване на обекти е неиздаването на касов бон, но се наблюдава тенденция през последните години броят на некоректните търговци да намалява“, казаха от пресцентъра на Националната агенция по приходите.

От агенцията разчитат и изключително много на граждански сигнали за нарушения. За тази цел е изработено и новото мобилно приложение на институцията, с която всеки, инсталирал го на телефона си, може в реално време да проверява истинността на издадените касови бележки.

„Новите фискални бонове имат QR код – квадратна форма с черни правоъгълници на бял фон. Тя се сканира с мобилното приложение и веднага показва дали въпросният документ е истински, или фалшив. Отделно веднага клиентът разбира дали и касовата бележка е изпратена към нас. Така хората също могат да упражняват контрол върху търговците и да знаят кои от тях укриват доходи. При засечено нарушение, мобилното приложение автоматично пита потребителя дали иска да се свърже с НАП, за да съобщи за нередност“, обясни говорителят на НАП Христо Узунов пред Флагман.БГ.

Той припомни, че целта на агенцията не е да оказва натиск върху търговците, а да следи и контролира спазването на законите. „Хората все повече започват активно да се включват в процеса и изглежда чувствителността им към неспазването на законите се е усилила. Ежедневно получаваме десетки сигнали от граждани, като след проверка между 80 и 90% от тях се оказват автентични", каза Узунов.

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари