НАП запечата лекарски кабинет в Русе, съдът отмени мярката

13
За миналата година са издадени 10 заповеди за запечатване на лекарски кабинети
За миналата година са издадени 10 заповеди за запечатване на лекарски кабинети

За миналата година са издадени 10 заповеди за запечатване на лекарски кабинети

Лекар не издаде касов бон за извинителна бележка, която струва 2 лева. Данъчните издадоха заповед за запечатване на кабинета му за 3 дни.

Съдът обаче отмени разпореждането на служителите на НАП и осъди данъчните да платят разноските по делото, които възлизат на 1050 лева.

Всичко това се случва през миналата година, съобщава БНТ.

В края на 2022-ра година данъчните проверяват лекарски кабинет в Русе. Установяват, че общопрактикуващ лекар не издал касов бон за извинителна бележка, която струва 2 лева. В края а януари 2023-та НАП- Варна издава заповед за запечатване на лекарския кабинет за 3 дни. Медикът обжалва. На 18 август административният съд в Русе отменя заповедта на данъчните, определя я като незаконосъобразна.

Спрямо фактите на конкретния случай/размерът на неплатения ДДС за сумата от 2.00 лева е 0.40 лева, запечатването на търговския обект е мярка, която създава ограничения за дейността на търговеца в обекта – лекарски кабинет, които се несъразмерни на поставената цел – обезпечаване събирането на ДДС. Мярката е необоснована и съдът не възприема, че в този вид тя има превантивен характер и цел да осуети възможността на нарушителя да извърши други подобни противоправни деяния.

Съдът посочва, че запечатването на кабинета би увредило обществения интерес, защото се засягат права на трети лица. Доктор Яландиева не пожела да разговаря с екипа ни. А от сдружението на личните лекари коментираха,че принудително затваряне на лекарски кабинет може да има сериозни последствия за здравето на пациентите.

"Докато този човек работи със здравната каса, обслужва някакви хора не могат да го затворят. Не трябва да спира дейността. Може да струва животът на някой човек това нещо. Това не е дискотека, това не е баничарница", каза д-р Георги Миндов от сдружение на общопрактикуващите лекари

И баничарниците, и лекарите обаче според законодателството ни са търговци и са длъжни да издават касови бележки. А данъчните имат право да санкционират нарушителите. Попитахме хора от Варна и София издават ли личните лекари касови бележки?

"Касов бон не се издава", споделя пациент.

"Да по 1 лева аз съм пенсионер ми дава", обясни пенсионерът.

Държавата плаща разликата от 1.90 за потребителската такса за пенсионерите, а за да я получат лекарите трябва да изпълнят специално изискване.

"Прилагаме отчет с номерата на касовите бележки, номерата на фискалната памет в един файл се експортират към МЗ през НЗОК и оттам постъпват плащанията", обясни д-р Георги Миндов - сдружение на общопракткуващите лекари.

За платена потребителска такса от останалите пациенти такъв контрол здравната каса не е въвела. Личните лекари у нас са около 4 хиляди. За последните 2 години данъчните са проверили над 320 лекари. Установили са 21 нарушители. За миналата година са издадени 10 заповеди за запечатване на лекарски кабинети. Колко от тях са изпълнени реално от НАП не ни отговориха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    весо
    А днес в МЕДИКА ми взеха 3 лв.,а ми дадоха бон за 1 лв. и ми върнаха 2 лв. като им показах касовият бон
  • 5
    7
    Ангел Гецов
    А някой виждал ли е касов бон от зъболекар? Друг е въпроса, че не можеш да им разгадаеш ценоразписа и винаги могат да ти таксуват не 2лв, а поне 20лв.....
  • 11
    6
    Българин
    Извинете, това на какъв език е: "Да по 1 лева аз съм пенсионер ми дава" ? Звучи като депесарски български...
  • 29
    5
    Пациент
    Зъболекари не издават касови бележки за стотици левове.Данъчните да отидат пред един етаж в стоматология та в Русе и да проверят колко пациенти излизат с касови бележки.
  • 7
    4
    само минавам
    А в НАП Русе ЙОристи няма ли да ограмотяват данъчните патици?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари