НАП - Русе: С 30% повече са подадените годишни декларации през първия месец на данъчната кампания

0
До 28 февруари работодателите подават справки за изплатени през 2022 г. доходи на физически лица – над 5 500 в русенско вече го направиха
До 28 февруари работодателите подават справки за изплатени през 2022 г. доходи на физически лица – над 5 500 в русенско вече го направиха Снимка: Dunavmost

До 28 февруари работодателите подават справки за изплатени през 2022 г. доходи на физически лица – над 5 500 в русенско вече го направиха

В офиса на НАП в Русе през първия месец на данъчната кампания са получени 2 146 декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ. Те са с близо 30% повече от регистрираните през аналогичния период на миналата година. Увеличени спрямо тогава са и изпратените 817 декларации по електронен път с ПИК от НАП или квалифициран електронен подпис. По пощенски път са пристигнали и 106 формуляри на годишни декларации. Русенските приходни служители съветват клиентите си да не пропускат да вписват информация за свой актуален електронен адрес и телефон за връзка. Подаването на декларациите значително ще се облекчи за гражданите с предстоящото публикуване в сайта на НАП в началото на март на електронната декларации с предварително въведена информация за получените доходи, информираха от приходната агенция.

До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2022 г. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят по електронен път в НАП справки за платените суми.

От тази година има промяна в данните, които трябва да се посочат в справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ, напомнят от НАП. Заедно с изплатените през 2022 година облагаеми доходи по трудови правоотношения и удържаните данък и задължителни осигурителни вноски, работодателите трябва да обявят и определени необлагаеми доходи, предоставени от тях. Сред тези доходи са: дадените на служителите ваучери за храна, които са освободени от облагане с данък върху социалните разходи по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи в размер до 2400 лв. за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак и др. В офиса на НАП в Русе досега са получени 3 359 от тези справки.

Още 2 086 са получените от фирмите в русенска област справки по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ . В тях се обявяват изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, доходи от други източници, доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък, като например дивиденти и ликвидационни дялове, облагаеми парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител и др., доходи от прехвърляне на права и имущество и други необлагаеми доходи, изчерпателно изброени в чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ. Промените в сила от 01.01.2023 г., свързани с информацията за доходите от извънтрудови правоотношения, ще се прилагат за доходи, изплатени през 2023 г., и няма да се отразяват в справката по чл. 73, ал. 1 за 2022 г., напомнят още от приходната агенция. Русенската приходна администрация вече разполага с 2 086 от

За да улесни подаването на справките, НАП предоставя на сайта си клиентско приложение. Работодателите могат да видят декларираните от тях данни чрез две електронни услуги, достъпни с персонален идентификационен код /ПИК/ и квалифициран електронен подпис /КЕП/: „Предоставяне на справка за актуално състояние на данните, декларирани със Справката за изплатени през годината доходи по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ и за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски“ и „Предоставяне на справка за актуално състояние на данните, декларирани със Справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ за изплатените през годината доходи по трудови правоотношения“.

Получените в НАП данни от предприятията ще могат да бъдат въведени в предварително попълнените данъчни декларации, които ще са достъпни в Портала за електронни услуги в началото на март.

Повече информация за попълването на данните и подаването на справките може да бъде получена на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02/9859 6801, съобразно тарифата на съответния оператор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари