НАП – Русе: Около 11 минути е времето за получаване на ПИК

0
Граждани с активен ПИК от НАП могат да ползват, както електронни услуги на приходната агенция, така и на други институции
Граждани с активен ПИК от НАП могат да ползват, както електронни услуги на приходната агенция, така и на други институции Снимка: НАП Русе

Офисът на НАП в Русе препоръчва на своите клиенти да се възползват от дистанционните комуникации с приходната администрация

Заради въведената епидемична обстановка в страната, свързана с корона вируса, е най-добре клиенти да се въздържат от лично посещение в офиса, освен при неотложност. Агенцията предлага няколко дистанционни форми за ефективна връзка с нейните служители и пълноценно използване на услугите.

Клиентите, които разполагат с ПИК – персонален идентификационен код от НАП или КЕП – квалифициран електронен подпис, могат да ползват всички предоставяни от НАП електронни услуги, които ги очакват в нейния интернет сайт на електронен адрес https://inetdec.nra.bg/ . С въвеждането на ПИК, НАП даде шанс и на физическите лица да общуват с администрацията онлайн без да е необходимо да закупуват електронен подпис от фирма „Информационно обслужване“ и други доставчици.

НАП използва 125 IT системи и приложения за предоставяне права на клиентите за централизиран достъп, така че те ефективно и защитено да предоставят и получават документи и информация по електронен път без необходимост от посещение в офиса на Агенцията.

Най-популярни и търсени са подаване на данъчни и осигурителни декларации по интернет, подаване на справки и документи, подаване на искания за издаване на удостоверения, проверка на здравен статус, регистрация по закона за ДДС, регистрация на самоосигуряващи се лица.

С ПИК може да се сдобиете с информация за това на какъв доход ви осигурява работодателят и да разберете какъв е размера на преведените вноски по вашата партида в пенсионния фонд, в който се осигурявате за втора пенсия по т.нар ДЗПО.

Най-лесно може да проверите имате ли някакви задължения към данъчно-осигурителната система или към публични институции, чрез сайта на НАП www.nap.bg След като влезете в него със своя ПИК в личния си профил, трябва да отидете в рубриката “Предоставяне на данъчна и осигурителна информация” и там да погледнете в “Справка за задълженията и плащанията”.Ако имате старо задължение, е по-добре да го платите бързо, защото рано или късно от НАП ще ви потърсят за него.

Граждани с активен ПИК от НАП могат да ползват, както електронни услуги на приходната агенция, така и на други институции като НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенцията по заетостта, Агенцията по вписванията, Министерство на земеделието, над  60 общини в страната, включително и в Централния депозитар да се проверят боновите приватизационни книжки.

Досега в офиса на НАП в Русе са издадени общо 51 268 персонални кода на агенцията, като само от началото на годината те са 5 674 бр. Около 11 минути продължава цялото посещение на клиент за получаване на ПИК. Тази година с него са подадени 85 % от годишните данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ и 97 % от декларациите за авансови данъци по чл. 55 от същия закон.

Персоналният код е безплатен, безсрочен и се издава във всеки офис на НАП. Улеснение за потребителите, които нямат издаден ПИК от НАП е, че могат да го заявят и с обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: [email protected] , по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/ ), поддържана от Държавна агенция „Електронно управление“. Важно е да посочите актуален личен е-адрес в интернет за кореспонденция при активирането. Досега 211 русенци са заявили по този начин своя код. Необходимо е само веднъж да посетите офиса, за да получите вашия ПИК с личната си карта и може да се възползвате от всички електронни услуги.

В офиса на НАП в Русе се разпространява и брошурата „ПИК от НАП“, в която има много информация за неговото издаването и използване.Допълнителна информация може да се получи на информационния телефон на агенцията 0700 18 700 и по имейл на електронните адреси за контакт в нейния сайт www.nap.bg

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари