НАП получи право на достъп до тол системата

0
Работодателите няма да връчват фишове за пътни нарушения на служителите си, както искаше Асен Василев
Работодателите няма да връчват фишове за пътни нарушения на служителите си, както искаше Асен Василев Снимка: БГНЕС

Работодателите няма да връчват фишове за пътни нарушения на служителите си, както искаше Асен Василев

Националната агенция за приходите (НАП) ще има достъп до електронната система за събиране на тол такси. Промяната в Закона за пътищата, предложена от „Продължаваме промяната – Демократична България“, бе приета късно снощи с предходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2023 година, пише Economic.

Текстът бе приет със 139 гласа „за“ и 59 „против“, като бе основно подкрепен от ГЕРБ, ПП-ДБ, и ДПС. „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ гласуваха против.

Дебат по същество по темата нямаше, въпреки че промяната е съществена, тъй като в момента данните за постъпленията в тол системата се управляват от Националното тол управление, което е част от Агенция „Пътна инфраструктура“. Не е ясно как на практика НАП ще осъществява достъп до системата и какви правомощия ще има.

Божидар Божанов (ПП-ДБ) предложи редакционно поправка, която бе приета. Разликата с текста на вносителя е, че НАП няма да има достъп до тол системата в реално време. Мотивът за предложението бе, че така „е по-коректно от гледна точка защита на личните данни“.

Веднага след него Йордан Цонев (ДПС) предложи и друга поправка в Закона за пътищата, а именно – в чл.10, ал.6 думите „чл.4, ал.5“ да се заменят с „чл.4, ал.4“. Промяната е свързана с обслужването на картовите плащания при тола.

До момента събирането им се извършваше от оператора на платежна система с окончателност на сетълмента по ал. 2 въз основа на сключен договор между него и съответната бюджетна организация. Това важи за всички постъпления на бюджетните организации по чл. 153, ал. 1, 3 и 4 от Закона за публичните финанси и на техни подведомствени разпоредители с бюджет по сметки, обслужвани от Българската народна банка.

С приетата редакционна поправка обслужването на картовите плащания ще се извършва от „оператора на платежна система с окончателност на сетълмента по ал. 2 въз основа на сключен договор между него и Националната агенция за приходите“, както гласи чл. 4, ал. 4 от Закона за ограничаване на плащанията в брой.

Законът за движение по пътищата

След консултация от близо 1 час, депутатите приеха и промени в Закона за движение по пътищата, които отново бяха вкарани през „задната врата“ – през предходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет. Те касаят събираемостта от наложени фишове и глоби.

Критични срещу промените, предложени от Асен Василев, бяха „Има такъв народ“ и „Възраждане“. Бе подложено на гласуване предложение от Цвета Рангелова, Цончо Ганев, Христо Гаджев и Томислав Дончев за отпадане на параграфа. Първоначално предложението мина със 120 гласа „за“ (ГЕРБ, „Възраждане“, БСП и ИТН) и 86 „против“ (ПП-ДБ, ДПС).

Впоследствие обаче бе поискано прегласуване, но то не се случи веднага, а след 20-минутна почивка, която председателстващият заседанието Никола Минчев даде. Почивката обаче се удължи до един час. След връщането в зала предложението за отпадане на параграфа бе прегласувано и отхвърлено с 43 гласа „за“, 105 – „против“ и 26 въздържали се. „Възраждане“ и ИТН се обявиха за отпадането на параграфа, ПП-ДБ, ДПС и БСП бяха против, а въздържали се бяха от ГЕРБ.

"Загубихте половин час, за да си стиковате връткането“, заяви Тошко Йорданов (ИТН).

По думите му по време на почивката е имало „сбирки за промяна на гласуването“. Изрази съмнение, че повечето приети поправки с електронни услуги ще бъдат дописвани от софтуер и „един бивш министър на електронното управление и неговата бизнес партньорка, през техни фирми, ще станат още по-богати“. Предизвикан от реплика в залата, Йорданов заяви, че става въпрос за Божидар Божанов (ДБ) и Калина Константинова (ПП).

Последва лично обяснение от Божанов, който заяви, че системите работят и няма да е нужно доработването им.

Бе прието редакционно предложение на Йордан Цонев (ДПС) за отпадане на предложението и работодателят да връчват фишове и глоби.

Финално текстовете бяха приети със 142 гласа „за“, 61 – „против“ и един въздържал се.

Какви са промените?

За административни нарушения, за които не е предвидено наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средства или отнемане на контролни точни, може да бъде наложена с фиш глоба в размер, посочен в административнонаказателната разпоредба за съответното нарушение“, гласят приетите промени в чл. 186, ал. 1.

Фишове ще може да се издават не само в момента на установяване на нарушенията, отпада и възможността за налагане на минимален размер на глобите. Акт ще се съставя на лице, което оспорва извършеното нарушение или откаже да подпише фиш, но нарушителят няма да има възможност да оспорва наложената глоба.

Фиш за неправилно паркиране, освен на собственика на МПС, вече ще се издава и на ползвателя на автомобила, когато в свидетелството за регистрация е вписан такъв. Същото ще важи и за нарушения, засечени с камери, като първият екземпляр от тях ще се изпраща винаги на собственика на колата.

Поканите за установяване на нарушения и фишовете ще могат да се изпращат и по електронен път по реда на Закона за електронното управление. В 7-дневен срок от налагането на глобата с фиш нарушителят ще може да заплати 80% от размера ѝ.

При издаване или подмяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство и при издаване на свидетелство за регистрация на моторно превозно средство или ремарке лицето, заявило услугата, е длъжно да посочи електронна поща за връчване на електронни фишове и наказателни постановления по електронен път.

Създава се нов член 186а, в който са разписани различните начини за връчване на електронни фишове и наказателни постановления, издадено от органите на МРВ. Освен лично срещу подпис от нарушителя, те ще се връчват и по електронен път – на посочена от лицето електронна поща, чрез информационната система за сигурно електронно връчване, като модул на Единния портал за достъп до електронни административни услуги по смисъла на Закона за електронното управление или чрез Портала за електронни административни услуги на МВР.

Предвижда се и начин за връчване с препоръчано писмо с обратна разписка чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга на постоянния адрес на нарушителя, или на адреса на управление.

Когато лицето, на което се връчва наказателно постановление или електронен фиш откаже да го получи, отказът се удостоверява с подписа и имената на лицето, което извършва връчването върху обратната разписка, съответно разписката към електронния фиш или наказателното постановление, и с подписа на един свидетел. Отказът на получателя не засяга редовността на връчването, като датата на отказа се счита за дата на връчване.

Чрез длъжностните лица на определените от министъра на вътрешните работи служби за контрол може да се връчи отпечатан дигитален образ от автоматизирана информационна система на издадено наказателно постановление за нарушение по този закон, съдържащо реквизитите на наказателното постановление по чл. 57, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания, с изключение на подписа на длъжностното лице, което го е издало.

Отпечатаният дигитален образ на документа се връчва на проверяваното лице и върху него се отбелязват датата и часът на връчването. Контролният орган и лицето се подписват върху отпечатания дигитален образ, като от този момент документът се счита за връчен. Отказът за получаване на отпечатания дигитален образ се удостоверява чрез подпис на свидетел върху разписката или отпечатания документ. Отказът на получателя не засяга редовността на връчването, като датата на отказа се счита за дата на връчване на наказателното постановление.

Връчването чрез Портала за електронни административни услуги на МВР се извършва чрез отваряне на публикуваната на Портала информация за невръчени електронни фишове или наказателни постановления, като документите се считат за връчени от датата на достъпването на информацията. Удостоверяването на връчването се извършва чрез електронен запис от Портала за електронни административни услуги на МВР.

Връчването по електронен път се смята за лично връчване.

За връчени се считат и електронен фиш или наказателно постановление, глобата или имуществената санкция по които са заплатени, като за дата на връчване се счита датата на плащането.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 20
    1
    Вбесен
    Бе да ви еба майките недоклатени! Само женски педерасти могат да измислят подобни идиотщини! И пак да повторя: на майките ви да го туря, гейтаци с разпрани задници!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари