Нап вече няма да може да привиква граждани и фирми

0
Предложението за разширяване на правомощията на данъчните при ревизии предизвика остри критики
Предложението за разширяване на правомощията на данъчните при ревизии предизвика остри критики

НАП няма да може да привиква граждани и собственици на фирми за „устни пояснения“ на място.

Данъчните настояваха да получат това особено правомощие, но парламентарната бюджетна комисия гласува против. Това се случи при обсъждането на промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс на второ четене.

Предложението за разширяване на правомощията на данъчните при ревизии предизвика остри критики и от бизнеса, и от счетоводителите. Експертите се възмутиха, че това правомощие може да прерасне в данъчен произвол. И в момента има достатъчно начини за събиране на информация, включително и изискване на писмени пояснения, коментираха и представители на бизнеса, пише в. „Сега“.

Въпреки многото критики от НАП до последно настояваха текстовете да бъдат приети. От обясненията на данъчните стана ясно, че е имало нарочна среща между финансовото министерство и една от големите работодателски организации, на която е измислен вариант прилагането на разпоредбата да бъде уточнено с указания на министъра.

Такива бяха представени, но депутати се възпротивиха, че работодателите нямат законодателна инициатива. Депутатът от ДПС Йордан Цонев предложи искането на устни пояснения да бъде възможно само при съмнения за сериозни нарушения като точене на ДДС, но готовност за такива редакции нямаше. 

Бюджетната комисия зачеркна и част от предвидените промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Депутатите решиха, че не бива да се въвежда акциз върху втечнения газ, използван за отопление. Акцизът за този вид гориво остава нулев. 

Повишение на ставките обаче ще има за другите видове горива за отопление като газьол, керосин и други тежки горива. Те се изравняват с акцизите на горивата, които се използват за зареждане на превозни средства. Целта на промяната е да се ограничат данъчните измами. Отпадна и предложението, според което бутилки с пропан-бутан щяха да могат да се зареждат не само в специализирани заводи, но и в бензиностанции.  

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари