НАП: Край на отсрочките за касовите апарати

0
Повече промени на сроковете за подмяна на касовите апарати и привеждането на софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) според изискванията на Наредба Н-18 няма да има
Повече промени на сроковете за подмяна на касовите апарати и привеждането на софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) според изискванията на Наредба Н-18 няма да има Снимка: Дейзи Тех

Повече промени на сроковете за подмяна на касовите апарати и привеждането на софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) според изискванията на Наредба Н-18 няма да има.

Това предупреди Националната приходна агенция, след като в края на миналата седмица проведе среща с производители и внедрители на софтуер, както и с търговци, които го ползват, пише Вестник СЕГА. 

На срещата са присъствали и български представители на световни софтуерни компании като Microsoft, SAP и Oracle, с които е било уточнено, че не се налага техните платформи да се модифицират според изискванията на наредбата. Локалните им внедрители може да създадат и инсталират СУПТО, а в регистъра на НАП вече има одобрени такива софтуерни решения, посочиха от приходната агенция.

Финансовото министерство представи преди десетина дни поредни промени в прословутата наредба Н-18, която подлуди бизнеса с изискванията към касовите апарати и софтуера към тях, които да позволят всяка продажба да се отчита до 5 минути на сървъра на НАП. Неясните разпоредби и трудно изпълнимите технически изисквания  вече цяла година затрудняват търговци и програмисти. Според последното отлагане фирмите, които използват СУПТО, трябва да изпълнят наредбата до 31 януари 2020 г. вместо до 30 септември 2019 г.  За електронните магазини, които използват СУПТО, крайният срок е 31 март догодина. 

В следващите седмици предстоят нови срещи на екипа на НАП с  професионални и браншови организации, както и с разработчиците на софтуер. Продължава обсъждането на текстове от наредбата, по които все още има неясноти и трудности по прилагането им. НАП обещава да изготви и подробни указания за бизнеса.  

ОБЛЕКЧЕНИЕ

Успоредно с това се готвят промени в Закона за ДДС, които ще улеснят е-търговията. Очаква се да отпадне изискването при плащания с банкова карта в електронен магазин да се издава фискален бон. Това означава, че електронните магазини, които получават плащанията си само по банков път или с банкови карти, няма да се налага да инсталират касови апарати.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари