Нано-маркер слага край на нелегалните горива

0
Себестойността на нано-маркера за литър гориво е половин стотинка
Себестойността на нано-маркера за литър гориво е половин стотинка

Използването на нано-маркиране на горивата като мярка срещу нелегалната търговия с горива проучи зам.-министърът на финансите Бойко Атанасов при посещение в Сърбия на 26 и 27 юли, пише Стандарт нюз.

В Сърбия е въведено нано-маркиране на горивата от февруари 2014 г. Данните показват, че ефектът от въвеждането на нано-технологията се изразява в повишаване на приходите от ДДС и акцизи, като се е подобрило и качеството на горивата и е намалял вносът на тежки масла.

Себестойността на нано-маркера е 2,5 евро на 1000 литра, което прави половин стотинка на литър гориво. Ако се приложи нано-маркиране в България лесно ще може да се проверява дали за дадено гориво е платен акциз, какво е качеството му, както и да се проследява произхода на горивата.

Водената от зам.-министър Атанасов българска делегация в Сърбия включваше и директора на Агенция „Митници" Георги Костов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и експерти. Те проведоха срещи с министъра на икономиката на Сърбия Александър Антич, с държавния секретар на сръбското Министерството на финансите Ненад Миялович и с експерти от министерствата на финансите и на енергетиката.

Като основната цел на срещите беше да се проучи опита на западната ни съседка с въведените мерки за предотвратяване нелегалните продажба на горива и повишаване на контрола на качеството им.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари