Намордници трябват. Но за идеите на депутатите

0
Не увеличаване на санкциите, а ефективният контрол би намалил риска от инциденти с кучета
Не увеличаване на санкциите, а ефективният контрол би намалил риска от инциденти с кучета Снимка: moetokuche.com

Винаги става така. Когато общественото мнение се възбуди от даден проблем, управляващите пробват да го потушат с някакви законодателни мерки. Обикновено те са недомислени и нефелни. Правят се поредни кръпки в законите, без преди това ситуацията да бъде анализирана. Така обикновено не просто се имитира дейност, ами се и нанасят щети.

След като човек бе нападнат и убит от домашни кучета в с. Владо Тричков, първосигналната реакция на управляващите не закъсня. Депутати от ГЕРБ, чиято експертиза по темата е под въпрос, предложиха промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, с които се увеличават санкциите за нарушения, забранява се извеждането без повод на кучета над 5 кг и на агресивни кучета без повод и намордник. Валери Симеонов от НФСБ стигна още по-големи висини и поиска всички кучета да се разхождат с намордник, пише Доротея Дачкова във вестник СЕГА.

В мотивите към законопроекта, който вече мина на първо четене, няма задълбочен анализ. Всъщност няма никакъв анализ. Не се разбира например как е избрано теглото от 5 килограма. Не става ясно и какво от сегашната законодателна уредба пречи да не се случват инциденти. Няма и дума за контролните органи и как те си вършат работата. Не се разбира с кантар ли ще се разхождат отсега нататък инспекторите, или ще определят на око петте килограма. Няма статистика за регистрираните в страната домашни кучета и колко стопани са санкционирани, защото не спазват закона. А той и в момента забранява извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета - и без намордник. Забранява се и разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

Отглеждането на домашен любимец е дългосрочен ангажимент. Кучетата искат грижи и любов. Те не са аксесоар. Безотговорните стопани обаче остават ненаказани. Въпреки закона паркът в нашия квартал например е превърнат в кучкарник. Огромни кучета тичат на воля. Понякога лаят страшно, може би си играят, може би се закачат не толкова добродушно. Разхождат ги и по алеите, на които има знаци, че е забранено. Децата нямат достъп до поляните, защото те са пълни с изпражнения и кърлежи. Ако направиш забележка на някой "кучкар", обикновено следва словесна агресия. Или най-малкото ще те прати да се оплачеш в общината, което е равносилно на това да се оплачеш на някое дърво. Общината направи заграждение за разходка на кучета, но то е толкова малко, че не стига за всички. И се ползва само от няколко души, а всички останали продължават да се ширят из целия парк. Може би по-сполучливо решение би било, ако се загради полянка, на която децата могат да играят необезпокоявани и на чисто.

Столичната община цяла година не намери за нужно да отговори на сигнал за превърнатия в кучкарник парк. Едва след втори сигнал дойде уведомление, че "паркът е включен в графика на столичен инспекторат и районното кметство за извършване на периодични проверки по Закона за ветеринарномедицинската дейност". Проверяващите явно са невидими. Или най-малкото времето, когато стопаните разхождат животните си - рано сутрин и привечер, не влиза в тяхното работно време.

Според официалните данни на общината от преди 2 години  в София има регистрирани 9876 кучета.

В двумилионен град, в който вероятно всеки трети има куче. При това има райони, където има предимно къщи, т.е. и кучета, като Нови Искър, където регистрираните кучета са 44. В Кремиковци законни са 62 домашни любимеца, а в Банкя - 165. Любопитното е, че най-много регистрирани кучета има в центъра - 1052. Това означава единствено, че законът не се спазва. Обикновено хората, които го нарушават, не се замислят каква е санкцията, а дали ще бъдат хванати и наказани. А в случая с кучетата, и не само, за всички е ясно, че нито ще бъдат хванати, нито ще бъдат наказани. Кучето им трябва да убие някого, за да попадат в новините и ареста. При това за кратко.

Министерството на земеделието, храните и горите съгласува без бележки законопроекта. За разлика от чиновниците обаче професионалистите имат купища забележки, които депутатите едва ли ще отчетат. От фондация "Четири лапи" не подкрепят депутатските идеи. В становището си сочат като проблем нерегламентираната развъдна дейност, липсата на контрол. Настояват за чипиране, задължителна ваксинация, кастриране, инкриминиране на изоставяне на животни и създаване на Агенция за закрила на животните извън БАБХ. Сочат още, че всяко второ бездомно куче не е родено на улицата.

И от общинското предприятие "Екоравновесие" пишат, че почти всяка седмица залавят кучета от улицата, които впоследствие се оказват домашни. За първата половина на годината случаите са 31. Дават и примери за настанени при тях домашни кучета, участвали в инциденти с ухапвания. В началото на юни са прибрани три ротвайлера от улицата. В клиниката и приютите на "Екоравновесие" са настанени и двата ротвайлера, които през април нападнаха и нахапаха три деца и възрастен мъж в с. Железница, девет питбула, иззети при полицейска акция срещу незаконни кучешки боеве през април, както и петте кучета от порода кане корсо, които нахапаха до смърт човек в с. Владо Тричков. 

"Екоравновение" предлагат  по възможност задължителна кастрация и регистрация на всички домашни любимци, всекидневни проверки, забрана на онлайн продажбата на домашни любимци, както и обвързването на ползването на социални услуги с плащането на годишната такса за любимец.

Колкото до 5-килограмовата граница, се обяснява, че това не е гарантирана превенция на инцидентите както с кучета под 5 килограма, така и с кучета над 5 килограма. Малкото на размер куче също може да предизвика инцидент при безконтролно разхождане – пътнотранспортен; ухапване на малко дете; предизвикване на агресивна реакция от друго голямо, разхождано на повод куче, навлизайки в личното му пространство. Различни международни статистики и анализи потвърждават същото: най-голям брой ухапани хора са отчетени от породи като дакел, пинчер, кокер шпаньол и т.н.

От общинското предприятие обясняват още, че повечето стопани не подозират, че кучето им би проявило агресия, докато това не се случи. И че само етолог може да категоризира поведението на животното като агресивно или неагресивно. Кой компетентен орган и по какъв начин може да определи дали дадено куче е агресивно или не, без да е минало етоложка експертиза, питат от "Екоравновесие". Куче, което оголва зъби, ръмжи и "чупи кости" (както е описано в мотивите към законопроекта), не може автоматично да бъде класифицирано като "агресивно". Подобно поведение може да бъде проявено без нагласа за агресия от страна на животното, дори в играта или храненето му.

Всъщност намордници трябват, но за абсурдните законодателни идеи. За другото просто трябва контрол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари