Намалиха глобите за нарушаване на обществения ред в Две Могили

0
Общинският съвет завишил санкциите за нарушителите, но съдът отмени увеличението
Общинският съвет завишил санкциите за нарушителите, но съдът отмени увеличението Снимка: Dunavmost

В Две могили завишили глобите за нарушаване на обществения ред, а съдът ги отмени.

Административен съдРусе отмени като незаконосъобразна разпоредбата на чл. 40 ал. 3 от Наредба № 3 за поддържане и осигуряване на обществения ред, опазване на собствеността и чистотата на територията на Община Две могили, съобщиха от съда.

Решението е по протест на Окръжна прокуратураРусе.

Съдът приема, че протестът на прокуратурата е основателен.

В конкретният случай Общински съвет Две могили е приел разпоредбата на чл. 40, ал. 3 от Наредба № 3 в пълно противоречие с правните норми на чл. 39, ал.1 и ал 2 от Закона за административните нарушения и наказания. 

Разпоредбата на чл. 39, ал.1 от ЗАНН регламентира, че за явно маловажни случаи на  административни нарушения, установени при извършването им, овластени за това органи налагат на място, срещу квитанция, глоба до размер, предвиден  в съответния закон или указ, но не повече от 10 лв. За маловажни случай на административни нарушения  съответно глобата е в размер от 10 до 50 лева – чл. 39, ал 2 от ЗАНН. Като ЗАНН разграничава явно маловажните  от маловажни случаи на административни нарушения.

С оспорената разпоредба на чл. 40, ал. 3 от Наредбата е регламентирано, че за явно маловажни случаи на нарушения на настоящата наредба, установени при извършването им, лицата по чл. 41 налагат на място, срещу квитанция, глоба до 20 лева.

Така правно установената горна  граница на  санкцията по чл. 40, ал. 3 от Наредбата е в по-висок размер от санкцията за явно маловажни  случаи на административни нарушения, регламентиран в чл.39 ал.1 от ЗАНН, която е до 10 лева, или противоречи на нормативен акт от по-висока степен. Поради което съдът я отмени, като незаконосъобразна и противоречаща на закона.

Решението на Административен съдРусе е влязло в сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари