Най-здравословният плод е доматът

0
А кой е най-здравословният зеленчук?
А кой е най-здравословният зеленчук?

А кой е най-здравословният зеленчук?

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са доста полезни и е добре редовно да ги консумираме. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията един от най-полезните зеленчуци е кресонът - това е зелено растение, което расте около сладка вода и е често срещана съставка в пържените картофки, пише Актуално.

Други доста здравословни зеленчуци са зелето, броколите, спанакът и червените чушки.

От плодовете най-здравословен е ... доматът. Въпреки че ние го възприемаме като зеленчук, той всъщност е плод. Доматите съдържат антиоксиданти, които помагат за предпазване от свободните радикали, за които е известно, че причиняват оксидативен стрес и могат да доведат до развитие на диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и др.

Категоризацията на полезността на плодовете и зеленчуците се основава на количествата от 17 хранителни вещества в 100 гр.

Зеленчуците обикновено са по-бедни на калории от плодовете. Доматите пък са нискокалорични плодове, които най-много се доближават до хранителния профил на зеленчук. В 60 гр. домат има едва 12 калории и 3 гр. въглехидрати. Те съдържат и ликопен, който ги прави червени на цвят.

Редовната консумация на домати и ликопен помага за предотвратяване на коронарна артериална болест, мозъчно-съдови проблеми, които засягат притока на кръв към мозъка, рак на простата и на стомаха. В доматите се съдържат и витамините А и С, които се борят успешно с възпалителните процеси в организма. Редовната консумация на този плод предотвратява появата на мозъчни аневризми. Също така витамин С е важен за правилното функциониране на кръвоносните съдове, а витамин А помага за здравето на очите.

Кои други плодове също са доста здравословни ?

  • Лимони – те са изключително богати на витамин С. Хората, за разлика от животните, нямат възможност да произвеждат свой собствен витамин С и затова сме зависими от храните и напитки, които консумираме. Не бива обаче да се прекалява с лимоните, защото киселинността им може да разруши емайла на зъбите и да доведе до проблеми със стомаха.
  • Портокали – и те са богати на витамин С, съдържат и малки количества витамин В6, както и калций, който е важен за здравето на костите.
  • Лайм – още един цитрусов плод, който е богат на витамин С. Лаймът може да се готви, пече или да бъде гарнитура към ястие. Ако искате да си направите фреш от лайм, търкаляйте пода по твърда, равна повърхност, преди да го изстискате – така ще получите повече сок.
  • Грейпфрут – в тези горчиви плодове има високо съдържание на витамин А, С и фолиева киселина. Препоръчително е да се консумират сурови, а не под формата на фреш, защото по този начин губят фибри. Не забравяйте, че грейпфрутът си взаимодейства с някои видове лекарства, затова ако пиете медикаменти, яжте грейпфрут 2 часа преди или поне 2 часа след техния прием.
  • Ягоди – тези вкусни червени плодове са богати на антоцианин – това е фотохимикал, който придава цвета на плода и е антиоксидант.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари