Най-възрастният действащ футболист в света е българин

0
Вратарят на "Славия" Георги Петков бе признат за рекордьор заради единствения си мач през 2022 година
Вратарят на "Славия" Георги Петков бе признат за рекордьор заради единствения си мач през 2022 година Снимка: startphoto.bg

Вратарят на "Славия" Георги Петков бе признат за рекордьор заради единствения си мач през 2022 година

Вратарят на "Славия" Георги Петков е най-възрастният играч в професионалния футбол в света за изминалата година. Това обяви Международната федерация за футболна история и статистика (IFFHS), предаде вестник СЕГА.

На 20 февруари 2022 г. в мача срещу "ЦСКА - София" Петков е пазил за "белите" на 45 години 343 дни. Така той изпреварва със 145 дни следващият в класацията - египтянинът Мохамед Абдел Монсеф ("Ал Итихад"), също вратар, който на 23 август е играл срещу "Замалек" на 45 години и 198 дни. Това обаче беше и прощалният мач в кариерата на египтянина, популярен с прякора си Уса.

Третият в подреждането - боливиецът Даниел Вака ("Роял Пари"), отново вратар, е бил на 43 години 324 дни, когато е пазил срещу "Реал Санта Крус".

Парадоксалното е, че мачът, с който Георги Петков записа световното постижение за 2022-а, беше и единственият му мач за годината. Той получи много тежък удар в главата след сблъсък с тогавашния футболист на "ЦСКА - София" Жорди Кайседо и беше сменен в 43-ата минута, като бе откаран в болница с тежко комоцио. Петков тогава губи съзнание на няколко пъти на терена и животът му бе спасен от лекаря на "Славия" Дениз Йълмаз. Бившият национален вратар обаче се възстанови и дори обяви, че няма намерение към момента да прекратява кариерата си.

Това означава, че още при първия си изигран официален двубой за "Славия" през 2023 г. Петков ще подобри собственото си постижение, тъй като вече е на 46 години, а през март ще навърши 47.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Хахо
    Изрично изразявам недоволство. Недейте така, защо забравяте Боко?
  • 10
    1
    русенец
    То с качеството на нашия футбол и играчи, можеш да риташ професионално топката и да 80 годишна възраст!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари