Най-старата баня в София се руши пред очите на министерства и Община

1

Здравното ведомство и кметството не могат да се разберат за балнеолечебницата в "Княжево"

Още по-лошо от това някое държавно или общинско ведомство да не се грижи за свой имот е няколко институции да си прехвърлят топката кой да се занимава с него. Жители на столичния квартал "Княжево" за пореден път алармират за рушащата се и заплашена от събаряне сграда на най-старата минерална баня в София, намираща се на бул. "Цар Борис III" в квартала. Сдружението "Княжевецъ" съобщи, че не получава отговори на въпроси относно бъдещето на банята, за чието съществуване има данни отпреди 350 г. Неотдавна от "Княжевецъ" алармираха, че на 8,5 м от сондажа се готви строителството на сграда с височина 26 м.

Ведомствата, на които са зададени въпросите, са Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столична община и Басейнова дирекция "Дунавски район" към МОСВ. Жителите на "Княжево" искат главният архитект на София Здравко Здравков да им отговори има ли постъпило искане за одобряване на проект за строеж на сграда в съседство с банята. Княжевци са притеснени, че изкопаването на дълбок ров в близост до извора може да наруши неговия дебит, пише вестник "Сега".

Басейнова дирекция "Дунавски район" е попитана дали е съгласувала, или се готви да съгласува строителството. Тъй като рушащата се баня е и паметник на културата, хората от "Княжево" искат да знаят дали строителството на нова сграда е одобрено от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) към Министерство на културата. "Ще продължим да изискваме отговорите, докато не ги получим", обещават от "Княжевецъ" във Фейсбук.

Медията също попита Общината дали в НАГ е внесен проект за строеж в съседен имот. От "Московска" 33 отговориха, че в направлението няма постъпило искане за съгласуване на инвестиционен проект за изграждане на жилищна или друг тип сграда в съседен имот. "Към момента няма издадена заповед за допускане на устройствена процедура за съседния имот", казват още от НАГ. Неотдавна БНТ съобщи, че преписката е спряна, тъй като е необходимо съгласуване от Басейнова дирекция "Дунавски район" и от НИНКН. Тяхно ще е решението дали на мястото да има строителство.

Минералната баня в "Княжево" е ярък пример за това как от съдбата на някое емблематично място се интересуват и вълнуват повече хората, отколкото чиновниците. Историческата сграда е собственост на фирма на Министерство на здравеопазването - "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс" ЕАД (СБР-НК). До 2010 г. тя извършва процедури в банята, но през декември с. г. помещенията са затворени. След това ЕАД-то започва да праща различни сигнали какво смята да прави с имота. През 2011 г. сградата е дадена под наем на частна фирма за 3 г., но скоро партньорът се отказва по икономически причини. След това банята окончателно спира да функционира и собственикът започва да ѝ търси купувач.

Такъв обаче не се появява вече години. От СБР-НК обясняват невъзможността да продадат имота с предвиденото според Общия устройствен план разширение на бул. "Цар Борис III". При такова банята в "Княжево" почти сигурно ще бъде съборена, ако преди това не се намери решение за нейното спасяване.

"В общественото и медийното пространство периодично се появява информация за промяна на подробния устройствен план на населеното място и разширяване на пътното платно, което минава непосредствено до границата на имота. Като се вземе под внимание, че това е основна пътна артерия между "Княжево" и централната част на София, се очаква изменението на ПУП, което ще засегне значително предвижданията за сградата и имота, в който същата се намира", пише в информация на СБР-НК до БНР. От отговорите става ясно и че през 2021 г. на сградата е направен ремонт, "за да се преустановят течове и навлизане на атмосферни води".

До момента Столична община, която изглежда логично да се намеси в казуса, главно обещава да го направи. В мандатите на Йорданка Фандъкова от "Московска" 33 нееднократно заявяваха, че общината работи по въпроса да придобие банята. През седмицата вестникът попита кметството на какъв етап са дейностите. Отговорът повтори познатото, че "Столична община възнамерява да предприеме необходимите действия по придобиването на банята, с оглед нейното опазване и социализиране".

Повече информация дават отново от СБР-НК. От поясненията става ясно, че през годините е имало срещи между ръководството на дружеството и управляващите в София, на които МЗ е предлагало "възмездно придобиване на имота от Столична община". "Тя е изразявала намерения за подобно придобиване, но впоследствие общината категорично е отказвала участие в подобна процедура", информира дружеството.

"Последно с писмо от 2020 г. тогавашният министър на здравеопазването се обръща към кмета на Столична община, за да изрази готовност за пълно съдействие за провеждане на процедура по пряко договаряне при проявен интерес от страна на общината за покупката на балнеолечебница "Княжево". Впоследствие ръководството на СБР-НК бе информирано за липса на инвеститорски интерес към имота от страна на Столична община", пише още в поясненията.

И докато здравното министерство и общината не могат да се разберат струва ли нещо минералната баня в "Княжево", жителите на София се надяват да се намери здрав разум, който да я спаси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Поредното зло следствие на безхаберието на властта по време на ГЕРБ управлението. Не позволявайте тая крадлива пасмина от ГЕРБ-СДС пак да влезе във властта.
  • 1
    1
    дидо
    Ще се оправи банята Бойко като вземе пак власта ще има поръчки ,остави ги тия кретени да се изложат и пак ще го върнат на бял кон той верно спрямо тях ще се окаже по малкото зло!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари