Най-радиоактивният град в света

0
Едно от езерата в града носи зловещото име Езерото на смъртта
Едно от езерата в града носи зловещото име Езерото на смъртта

Едно от езерата в града носи зловещото име Езерото на смъртта

Около руския град Озьорск се намират много други секретни градове, които до скоро са липсвали от картите на Русия. Такъв е Град 40, който възниква през 1947 година и подслонява, работещите в създаващата се по това време "ядрена фабрика" Маяк. На жителите на града са предложени много луксозни условия - магазините са пълни с екзотичните по това време банани, цените са много по-ниски от тези в другите места, образованието е на много високо ниво, като учащите получават стипендии и бонуси при кандидатстване в университет.

През първите 8 години никой няма право да напуска града, да изпраща писма или да комуникира с хората от външния свят - дори с роднините си.

Хората от Град 40 са преживели няколко ядрени аварии. През 1957 се случва един от най-сериозните ядрени инциденти в историята на човечеството. Поради неправилно съхранение на ядрените отпадъци те избухват, разнасяйки огромен радиоактивен облак над местността, северно от града. В този момент небето над Озьорск придобива странен ултравиолетов отблясък, а малко след това военните изселват 15 000 човека от селата, северно от Град 40. Въпреки това, мнозина се разболяват от болести свързани с високите дози радиация, пише bTV.

Ръководството на АЕЦ "Маяк" разрешава и изхвърлянето на ядрени отпадъци в съседните езера и реки, които се вливат в река Об и оттам в Северния ледовит океан.

Според местните изтичането на плутоний продължава и днес. Едно от езерата в града носи зловещото име Езерото на смъртта, тъй като радиацията в него е 2,5 пъти повече от тази, която е изпуснала "Чернобил".

Както съветските власти са ги убеждавали преди десетилетия, така и днес жителите на атомния град смятат, че той е създаден за да ги предпази от външния враг, който ще се опита да нахлуе в техния рай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Намсо до 1
    Има нещо вярно.Тук от много години назад всички кметове ни убеждават как цъфтим и вържем.Мислят ли че някой им вярва и не осъзнават ли колко елементарни и жалки са в очите на русенци.От последната история на града ако се върнем 30 години назад картината е гротеска и жалка в опит да ни убедят..... куци коне и винаги каруцата пред коня..
  • 2
    1
    Осман
    Като прочетох заглавието, помислих че е Русе.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари