Най-приказливите депутати за 2016 година

1
Трима депутати са говорили по над 30 часа от парламентарната трибуна
Трима депутати са говорили по над 30 часа от парламентарната трибуна

Трима депутати са говорили по над 30 часа от парламентарната трибуна.

Това става ясно от справка на „Флагман“, получена по Закона за достъп до обществена информация.

Данните са за целия мандат на 43-ото Народно събрание до момента (по-точно от 27.10.2014 г. до 30.11.2016 г.). 
Според предоставената справка, най-приказливият депутат е Данаил Кирилов от ГЕРБ с 38ч. и 32мин. Той е следван от Димитър Байрактаров (Патриотичен фронт) с 34ч. и 10мин. и Менда Стоянова (ГЕРБ) – 30ч. и 20мин.

Реалният победител обаче е Байрактаров, показва по-детайлен преглед. Според справката, депутатът от Патриотичния фронт е взимал думата 767 пъти.

Данаил Кирилов от своя страна е правил това 1032 пъти, а Менда Стоянова – 1021 пъти. Обяснението е, че Кирилов и Стоянова са председатели на най-натоварените парламентарни комисии – съответно правната и бюджетната. На тях им се налага да говорят, така да се каже - служебно, тъй като четат много от докладите при приемането на законите. Т.е. те обикновено не взимат думата, за да коментират текстовете, а поради изискванията на процедурата.

Не така стоят нещата с Димитър Байрактаров, който не е председател на комисия и не му се налага да чете доклади. Народният представител действително е най-активният сред депутатите и често взима думата и коментира текстове от най-различни ресори. Затова и Байрактаров често получава упреци и понякога дори е обект на присмех от опоненти, понеже бил „на всяка манджа мерудия“.
Това обаче явно не го засяга особено и той продължава настоятелно да изказва мнения по почти целия спектър от законодателството.

В класацията надолу следват бургазлийката Диана Йорданова с 20ч. и 9мин. (тя чете доклади като заместник на Менда Стоянова), Хасан Адемов – 17ч. и 40мин. (председател на комисия),  Велизар Енчев – 17ч. и 5мин., Петър Славов – 16ч. и 46мин., Мартин Димитров – 15ч. и 44мин., Лютви Местан – 13ч. и 29мин.

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари