Най-отровните съдове, които са в кухнята ни

2
Малко хора мислят за това, но кухнята е едно от най-опасните места във всеки  дом
Малко хора мислят за това, но кухнята е едно от най-опасните места във всеки дом

Малко хора мислят за това, но кухнята е едно от най-опасните места във всеки дом

Малко хора мислят за това, но кухнята е едно от най-опасните места във всеки апартамент или къща, пише Актуално. Докато готвите, всеки човек преди всичко рискува да си пореже ръката, да се изгорите или да се случи нещо друго.

Някои хора не осъзнават, че дори чайниците, чашите и чиниите могат да бъдат опасни.

Опасни стари порцеланови съдове

Старата посуда е много красива - чайници, чаши и чинии обикновено са украсени със зашеметяващи дизайни. Не ги ползвайте. Това важи особено за порцелановите съдове - повечето чаши и чинии са покрити с боя, която съдържа олово и кадмий. Веднага щом се затоплят, токсичните вещества започват да се отделят в храната, след което проникват в човешкото тяло.

ВАЖНО: ако в гардероба ви има зелена стъклария, това е причина да бъдете максимално предпазливи. Може би това е радиоактивно ураново стъкло!

Ръчно изработени глинени съдове

Кухните на някои хора също съдържат ръчно изработена керамика. Глината, от която се правят такива съдове, не може да причини голяма вреда на човешкото здраве, но боята, нанесена върху нея, е способна на това.

Опасностите от алуминиевите съдове за готвене

Преди време алуминиевите прибори бяха много разпространени. И в това няма нищо странно, защото този метал е лек, евтин и бързо се нагрява. По-добре е да се откажете от този навик завинаги.

И всичко това, защото при нагряване тези съдове отделят алуминиеви частици, които след това се натрупват в човешкото тяло. Научно доказано е, че алуминият е метал, който разрушава нервната система на човека. Хората, които използват съдове, направени от този материал, след десетина години могат да започнат да изпитват сериозни проблеми с мисленето - вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер се увеличава многократно.

Опасностите от силиконовите форми

Всеки любител на готвенето и в частност на печенето вероятно има форми за кексчета и други подобни продукти. Те обикновено са направени от безвреден силикон и могат да се нагряват до 250 градуса по Целзий без никакъв страх.

Силиконовите подложки за кексчета са страхотно изобретение, но е най-добре да ги подменяте редовно с нови.

Но дори този безвреден материал може да стане опасен в някои случаи. Така че, ако забравите кекса във фурната, може да се повредят формите, а така формите вече не могат да се използват. Факт е, че структурата на материала вече е нарушена и неговите частици със сигурност ще попаднат в храната. Първоначално няма да има специални ефекти, но в дългосрочен план могат да възникнат здравословни проблеми.

Стари съдове за готвене с незалепващо покритие

Рядко, но все пак, у някои хора все още могат да се видят тигани с незалепващо покритие, пуснати преди 2010 г. Някои хора ги обичат много, защото правят най-вкусните палачинки и често такива съдове се подаряват за сватба или други значими събития.

Не е необходимо да ги съхранявате, защото с голяма степен на вероятност незалепващата повърхност съдържа перфлуорооктанова киселина (PFOA), която беше популярна до 2010 г., която е известна още като тефлон. Днес той вече е забранен, тъй като е научно доказано, че е отровен за хората и провокира развитието на рак.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    ..
    ...не хром, - бром!
  • 1
    3
    азе
    офф...не нараждаема стомана, имах предвид хром
  • 5
    2
    азе
    Поправка, имах предвид неръждаема стомана, а не алуминий.
  • 2
    1
    Азе
    Откъде я измислихте тази статия? Стига сте всявали паника в хората. Един пример, алуминиевите съдове са в пъти по-добре от измислените евтини с незалепващо покритие такива.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари