Най-нестандартните булчински рокли в света

0
Бихте ли казали „Да“, ако трябва да се омъжите според тези обичаи
Бихте ли казали „Да“, ако трябва да се омъжите според тези обичаи

Едва ли има нещо по-традиционно в една сватба от бялата булчинска рокля и подбраните към нея красиви бижута.

Всяка дама от малка си мечтае да е принцеса. Но дрехите и аксесоарите, които носят булките в различните страни, имат десетки разновидности. Едни биват обличани в цветни одежди, а други изрисуват целите си ръце и лица в съответствие с местните традиции. Вижте и преценете дали бихте казали „Да“, ако трябва да се омъжите според тези конкретни обичаи.

Казахстан

В традиционната казахстанска сватба, булките обикновено носят шапка, позната като „саукеле“. Тя е покрита с брокат или друг лъскав материал и формата наподобява пресечен конус. По нея се нанизват златни и сребърни мъниста. Сватбеният аксесоар се носи от жените и при раждането на първото им дете.

Туркменистан

В Туркменистан булката е облечена в червена рокля, изработена от домашна копринена тъкан. По лицето й се слагат сребърни или позлатени висулки.

Масаи

Масаи e африканско полуномадско племе, което обитава територията на Кения и Танзания. В най-важния ден булката носи цветна огърлица, изработена от мъниста и черупки. В нощта на сватбата има ритуал, наречен "кубамба". По време на него, невестата сваля воала си и показва пред гостите прическата и бижутата си.

Кинаури

Хората „кинаури“ са от квартал Киннуър в Химачал Прадеш, Индия. При традиционните сватби, булката носи тежки златни и сребърни орнаменти и ръчно изработена гирлянда от сухи плодове. Младоженката е облечена в ярка рокля, с плетени ръкави, за да й бъдат покрити раменете.

Рибново

Сватбените тържества в популярното у нас помашко село Рибново са повлияни от ислямските традиции. На втория ден лицето на булката се боядисва в бяло и се украсява с пайети. Някои изследователи обясняват ритуала с това, че на булката се поставя маска, с която тя става невидима и губи самоличността си. Това означава, че жената прави преход от моминството към семейния живот.

Тибет

На традиционната тибетска сватба невестата носи бяла вълнена рокля, която може да бъде покрита с ярко оцветени одежди. Често има толкова много слоеве, че понякога е трудно да видите булката отдолу!

Източник: boredpanda.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари