Най-натовареният граничен пункт е „Дунав мост“ при Русе

1
Десетки български шофьори са блокирани на румънска територия
Десетки български шофьори са блокирани на румънска територия Видео: NOVA

Десетки български шофьори са блокирани на румънска територия преди граничния пункт „Дунав мост“ при Русе.

След като в продължение на четири дни вече тежкотоварни камиони задръстиха  пътищата около граничния пункт, екип на NOVA провери каква е обстановката от другата страна на ГКПП „Дунав мост“, на румънска територия.

По данни на Агенция „Митници“ за последното денонощие най-натовареният граничен пункт в страната е бил „Дунав мост“ при Русе. Оттук са преминали повече от 2 500 товарни автомобила като над половината от тях са обработени от българска страна в посока Румъния. Вторият по натовареност граничен пункт в страната е този при „Кулата“. Там са пресекли 2 100 товарни автомобила.

От българска страна камионите, които чакат да преминат „Дунав мост“ в посока Румъния са в продължение на около 10 км. От румънска страна обаче опашката е двойно по-голяма. Шофьорите изчакват без никакви хигиенни условия. „По обяд сме се наредили и за три часа мръднахме 200 метра. Не знам какъв е проблемът - по границата ли е, къде е…“, коментира един от тях.

Шофьорите са принудени буквално да живеят в камионите си, докато чакат преминаването през „Дунав мост“. Негодуват, че нямат елементарни хигиенни условия и то в ситуация на епидемия. „И да се притесняваме, няма кой да ни помогне, нямаме друг избор“, казва един от шофьорите.

За пресичане на българо-румънската граница изборът е само през два пункта - при Видин и Русе, защото румънските власти затвориха 6 малки контролни пункта с България за 30 дни.  „Щом пропускат камионите да минават, да си минават на всички граници, те ги събраха всичките камиони на две граници. Как да стане? То няма как да се случи“, коментира шофьор.

Мостът има капацитет да пропуска до 1200 превозни средства на денонощие. Докато трае забраната за преминаване през малките гранични пунктове, прогнозите са, че опашките от тирове ще се увеличават.

От началото на следващата седмица се предвижда нова организация при Русе, така че тировете да има къде да изчакват, без за пречат на движението по пътищата около граничния пункт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари