Най-много са поскъпнали жилищата в Русе

2
Цените на жилищата в дунавския град са нараснали с 15,4% на годишна база, като при новите жилища покачването на цените е с цели 23,2%
Цените на жилищата в дунавския град са нараснали с 15,4% на годишна база, като при новите жилища покачването на цените е с цели 23,2% Снимка: Dunavmost

Само за едно тримесечие цените на жилищата в Русе са нараснали с 8%, а при новите жилища поскъпването е с цели 13,8%

Цените на жилищата у нас са нараснали двуцифрено на годишна база през първото тримесечие на 2021 г., а пет от шестте най-големи града у нас (без Стара Загора) отчитат двуцифрен годишен ръст на цените. Изненадващо не София, а Русе и Варна са лидери у нас по най-бързо поскъпване на жилищата при сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), информира Инвестор.бг

В началото на годината жилищата у нас са поскъпнали чувствително както на годишна, така и на тримесечна база. Спрямо първото тримесечие на 2021 г. цените са нараснали с 11,5%, като основен принос за силния ръст имат старите жилища, които са повишили цената си с 13,3%. При новото строителство също е отчетено поскъпване от 8,7%.

Само за три месеца от началото на годината до края на март жилищата у нас са поскъпнали 5,2%, като по-голям принос за ръста отново имат старите жилища, чиято цена е нараснала средно с 6,2%. При новите жилища поскъпването е с 3,6 на сто.

Изненадващо лидер по ръст на цените на жилищата сред шестте най-големи града у нас през първото тримесечие е Русе благодарение на силното поскъпване на новите жилища там. Цените на жилищата в дунавския град са нараснали с 15,4% на годишна база, като при новите жилища покачването на цените е с цели 23,2%. Старите жилища в града също са поскъпнали двуцифрено спрямо същия период на миналата година – с 13,7%. Само за едно тримесечие цените на жилищата в Русе са нараснали с 8%, а при новите жилища поскъпването е с цели 13,8%.

Варна също изпреварва столицата по ръст на цените на жилищата на годишна база с повишение от 13,2%. В морската столица обаче старите жилища са поскъпнали два пъти повече от новите за една година – 16% спрямо 8%. На тримесечна база цените на новите жилища във Варна дори са намалели с 1,3%, сочат данните на националната статистика.

В София, която през първото тримесечие е на трето място по най-бърз ръст на цените на жилищата у нас, общото повишение на годишна база достига 11,9%. В столицата то също се дължи на по-силното поскъпване на старите жилища, чиито цени са нараснали с 14,1%, докато при новото строителство повишението е с 8,8%. Само за едно тримесечие цените на жилищата в София са нараснали със 7,3%, като и при това сравнение старите жилища поскъпват почти два пъти по-бързо от новите.

В Пловдив цените на жилищата бележат ръст от 11,5% на годишна база, като градът също се вписва в тенденцията старите домове да поскъпват повече от новото строителство. Само за едно тримесечие цените в града под тепетата са се покачили с 3,3 на сто.

В Бургас цените на жилищата са нараснали с 11,1% на годишна база благодарение на силното поскъпване на старите жилища с цели 17,8%. В същото време цените на новото строителство в морския град са останали почти непроменени. На тримесечна база жилищата в Бургас са поскъпнали с 2,8%, въпреки че при новото строителство е отчетен спад на цените с 1,6%.

В началото на година Стара Загора е единственият сред шестте най-големи града у нас, в който цените на жилищата са нараснали по-умерено. На годишна база градът записва повишение от 6,3%, а спрямо края на миналата година те са останали почти без промяна (0,9%).

Докато цените на жилищата продължават силния си ръст от миналата година, друг индекс на НСИ за продажбите на жилища от гледна точка на брой и стойност, в който влизат нови и стари жилища, без продажбите в курортни комплекси, дава по-смесена картина.

При сравнението с края на миналата година националната статистика отчита спадове на продажбите, както от гледна точка на брой, така и на стойност. Това важи както за цялата страна, така и шестте най-големи града у нас.

От гледна точка на стойност продажбите на жилища са намалели с 30,9% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, а по брой продажби спадът е с 33,7%. Най-голямо понижение и по стойност, и по брой на продажбите записва София – съответно с 34% и 40,5%. Двуцифрени са спадовете и в останалите пет големи града в страната.

При сравнение с първото тримесечие на миналата година картината е по-оптимистична. На национално ниво продажбите от гледна точка на стойност растат с 42,6%, а от гледна точка на брой – с 39,2%. В някои градове обаче има известни нюанси.

В София продажбите от гледна точка на стойност са нараснали при старите и при новите жилища, като общото повишение е с 27,3%. Причината за това вероятно е в силното повишаване на цените на жилищата, заради които купувачите са принудени да плащат по-големи суми. Погледнато като брой жилища обаче, продажбите в София са нараснали само с 6,4%, като при новото строителство дори е отчетен спад.

В Пловдив продажбите на нови жилища са намалели както по стойност (-18,4%), така и по брой (-23%). В останалите градове националната статистика отчита силен годишен ръст на продажбите и по двата показателя.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    3
    _KYP_
    всички имоти са компрометирани с мизерни шумни крадливи зависливи "съседи" в град шумен и пълен с токсичен поминък, няма какво да се чудите под мост на Фичето ,ще ви е по комфортно. но това важи за всеки град в тази държава ,поне в Русе не е пълно с милион автомобили.
  • 14
    2
    Бат Георги
    Последните години на имотния пазар, не само в Русе и България като цяло няма никаква логика. Има само и единствено СПЕКУЛА и ПРАНЕ НА ПАРИ. Повече блокове без значение "старо" или "ново" строителство са изключително не-поддържани, и много от "собствениците" споделят мисленото: "Отвъд моята врата, и бомби да падат все ми е тая." Е, има и изключения разбира се, но са сравнително малко. Отделно от това, когато човек си купува жилище си "взема" и съседи, а без значение на възрастта, някои хора просто не се съобразяват по никакъв начин с другите в блока /улицата / квартала и правят, каквото си искат. В крайна сметка се получава така, че човек плаща една огромна сума(както е в последните години) или се нагърбва с много сериозен кредит, а насреща получава имот най-често с ниско качество и относително лоша среда за живот. Пак казвам, има изключения, но са малко за съжаление на всички ни.
  • 18
    1
    Гражданин
    Каква е логиката цените да се покачват, при положение, че населението намалява ?!?!??!?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари