Най-много некоректни длъжници има в Русе

0
Профилът на длъжника е мъж до 30-годишна възраст, работещ на трудов договор
Профилът на длъжника е мъж до 30-годишна възраст, работещ на трудов договор Снимка: БГНЕС

Необслужваните дългове на домакинствата намаляват през последната година.

Най-изрядните платци са в София, Пловдив и Варна. А най-много некоректни длъжници има в Русе, Стара Загора и Бургас.

Асоциацията на колекторските агенции представи свое проучване, според което средният дълг на домакинство е спаднал с 15% и се е свил под 40% от размера на средната работна заплата за страната, пише БНР.

От една страна, домакинствата са все по-малко обременени от задължения и все по-разумно пресмятат възможностите си да ги покриват. От друга страна обаче, расте броят на дълговете, които се възлагат за събиране:

От 1,8 милиона възложени случаи през 2016 година, през 2017 –а броят им вече е 2,6 милиона. Това доста съвпада с броя на работещото население в страната, но тук няма нищо тревожно. До голяма степен кредиторите все още спазват дисциплината от годините на кризата и предприемат мерки по събиране от ден първи, така че в тази бройка влизат и домакинства със задължения от 2, от 5, от 30 дена  - невинни просрочие които така много бързо успяват да разрешат“, казва председателят на Асоциацията на колекторските агенции, Райна Миткова и още веднъж потвърждава положителната тенденция и с данни за размера на средния дълг  - 775 лева, спрямо 912 лв. година по-рано.

Тегленето на кредити за по-добър и луксозен живот говори за по-добър стандарт и самочувствие, но крие и своите рискове, предупреждава Александър Грилихес:

Забележим дял в проучването за това полугодие заемат и лизинговите компании. Това най-вероятно са клиенти, които са закупили автомобили на лизинг, импулсивно или не, може би с недокрай разчетен ресурс. Малко или много започват в някакъв момент да имат проблеми с обслужването на вноските. Това не е притеснително, само по себе си, стига да не излиза, разбира се, от границата на нормалния икономически подем. За нас тази тенденция подсказва, че вече има едно по-спокойно поведение, като цяло, по отношение на обмислените и дългосрочни инвестиционни решения“.

Профилът на длъжника се запазва, казва Зорница Димитрова:

Традиционно, длъжникът е млад мъж до 30-годишна възраст. Обикновено той е вече на трудов договор. Обикновено това е първата му работа, което може би е характерно за младите хора, които имат своите първи доходи - неправилно да разпределят своите приходи, съотнесени към разходите, които правят“.

Председателят на Асоциацията на агенциите за събиране на дълговете коментира и законопроектът на обществения защитник Мая Манолова за частния фалит и вечния длъжник. Според Райна Миткова такъв закон трябва да бъде приет, за да бъдат ясно регламентирани случаите на неплатежоспособност на физическите лица.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари