Най-малко 40 души загинаха при наводнения в Северна Индия

0
Дъждовете заляха стотици села, разрушиха къщи и мостове и наводниха пътища в щатите Химачал Прадеш и Утаракханд
Дъждовете заляха стотици села, разрушиха къщи и мостове и наводниха пътища в щатите Химачал Прадеш и Утаракханд Снимка: Reuters

Най-малко 40 души са загинали, а много са изчезнали безследно през последните три дни при внезапни наводнения, предизвикани от силни мусонни дъждове в Северна Индия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на индийските власти

Дъждовете заляха стотици села, разрушиха къщи и мостове и наводниха пътища в щатите Химачал Прадеш и Утаракханд. Метеорологичната служба прогнозира, че през следващите два дни силните валежи в региона ще продължат, уточнява БТА. 

В официално а правителствено съобщение се посочва, че през последните три дни при наводнения и свлачища в хималайския щат Химачал Прадеш са загинали най-малко 36 души. Стотици са били принудени да напуснат домовете си и да потърсят подслон във временни лагери.

Поредица от внезапни бури в съседния щат Утаракханд отне живота на четирима души, а 13 са в неизвестност, след като реките излязоха от коритата си и разрушиха няколко къщи.

Спасителни екипи евакуират засегнатите жители на двата щата.

По време на мусонния сезон, който продължава от юни до септември, в индийската част на Хималаите често настъпва бедствено положение, отбелязва АП. Според учените природните катаклизми ще зачестяват, защото глобалното затопляне допринася за топенето на ледниците в планинската верига.

Миналата година при внезапни наводнения загинаха близо 200 души и бяха разрушени много жилища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари