Най-лошият сценарий за АЕЦ „Белене“

0
Държавата ще претърпи най-големи финансови загуби
Държавата ще претърпи най-големи финансови загуби

Най-лошият сценарий според БАН е оборудването, за което вече страната е платила над 3 милиарда лева, да бъде продадено – така държавата ще претърпи най-големи финансови загуби.

Над 1000 страници е докладът, който е изготвил БАН за това има ли необходимост от реализацията на АЕЦБелене“.

Разгледани са десетки икономически сценарии, взето е предвид какви са енергийните мощности, не само в България, но и на Балканите, както и какви са перспективите в цените на електроенергията в следващите десетилетя. Заключението е следното: Проектът е жизнеспособен, но при определени финансови условия.

Александър Тасев - ръководител на екипа на БАН, изготвил доклада: „При отпимизираните разходи, за които казах, те са под 10,5 млрд. евро, при съотношение по-добро от 70 към 30 и при лихвен процент под 4,5 има доста сценарии, при които обекта е жизнеспособен“.

30-те процента ще са участието на държавата под формата на средства или оборудване, което вече е платено, а 70 от частен инвеститор. Подобен интерес вече има обявен от няколко компании. От БАН дават положителен отговор и на другия важен въпрос – има ли нужда от нови мощности. Още енергия ще е необходима след 2025 година.

Теменужка Петкова – министър на енергетиката: „Най-важният отговор, който трябваше да бъде даден – има ли необходимост от нова мощност, ще бъде ли необходимо не само на България, но и за целия регион, защото трябва да разглеждаме България като част от общия пазар на електрическа енергия, така че отговорът, който днес чухме е, че ще има необходимост от нова мощност в региона около малко над 2000 мегавата. Има сценарий, в който този проект може да се разлизира и той е финансово жизнеспособен“.

Най-лошият сценарий според БАН е оборудването, за което вече страната е платила над 3 милиарда лева, да бъде продадено – така държавата ще претърпи най-големи финансови загуби. Ръководителите на проекта и енергийният министър призоваха решението за съдбата на АЕЦБелене“ да се вземе след внимателно обсъждане на всички възможности и данни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари