Находка от Русенския музей във френско издание

0

Изследователски екип, ръководен от проф. Пиер Петрокен от университета на гр. Безансон, Франция, публикува в двутомно луксозно издание JADE резултатите от проучванията си, които изцяло са фокусирани върху находки, изработени от полускъпоценния камък жадеит през късната праистория.

В него е включено изследване върху жадеитовите артефакти от Балканския полуостров през новокаменната и каменно-медната епоха. В съавторския колектив участва и Димитър Чернаков, археолог в Регионален исторически музейРусе.

Включената в книгата находка от русенския музей е тесла от пещерата Водна при село Табачка.

Открита е по време на археологически разкопки в пласт от ранната кеменно-медна епоха (4800 – 4700 г. пр Хр.). Тя е преизползвана  от по-стара и по-голяма тесла, вероятно деформирана от употреба. Служела е отново за обработка на метал. Любопитното е да се знае, че за изработката на един такъв предмет с използването на древна техника са били необходими около 7 - 8 месеца, ако се работи средно по 6 часа на ден.

Суровината за изработката е доставяна от лигурийските Апенини и района на връх Монвизо, който се намира в околностите на гр, Генуа, Италия.  Находището на жадеит е на разстояние повече от 1300 км от района на гр. Русе.

Находката поставя един от акцентите в зала „Праистория“ на Регионален исторически музейРусе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари