Нахлува студ!

0

През следващото денонощие ще преобладава облачно време, с валежи: в Западна и Северна България - от сняг, на места в Горнотракийската низина и в източните райони - предимно от дъжд. От север-североизток, със слаб в Източна България до умерен вятър, ще нахлува студен въздух.

Температурите ще се понижават и привечер и през нощта срещу сряда дъждът в повечето райони ще преминава в сняг, но от запад валежите ще спират.

Минималните температури ще са между минус 4 и 1 градуса, в Южна България все още по-високи - до 4-5 градуса. В Северна България дневните температури ще са почти без дневен ход  около 0 градуса, в Южна ще се понижават и към 14.00 ч. ще се доближават до 0 градуса. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и още малко ще се повиши.

В планините ще е облачно, на много места с валежи от сняг, които привечер от запад ще отслабват и спират. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е до умерен и с него температурите ще се понижават; максималната на височина 1200 м ще е около 0 градуса, на 2000 м - около минус 5 градуса.

По Черноморието ще е облачно с валежи, предимно от дъжд. С умерен вятър от север-североизток температурите ще се понижават и вечерта на места дъждът ще се примесва със сняг.

Сутрешните температури ще са по-високи - 4-5 градуса, но с нахлуването на студения въздух ще се понижават и към 14.00 ч. ще се доближават до 0 градуса. Температурата на морската вода е около 9 градуса. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

В 9 области от страната е обявен жълт код за сняг и поледици на 18 декември, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. 

Областите, за които важи предупреждението, са: Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. Там в планинските части от областите се очакват снеговалежи и снежна покривка до 5-10 см. 

В Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас е обявен жълт код за обилни валежи от дъжд, които привечер и през нощта срещу сряда ще преминат в сняг. Количествата ще достигнат до 20-25 л/кв. м. През нощта срещу сряда ще започне да се задържа и снежна покрива от 5 до 7 см.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари