Наградата за икономика закрива Нобеловия сезон за 2023 година

1
Сред претендентите се очаква да бъдат специалисти по кредити, пазара на труда или неравенствата
Сред претендентите се очаква да бъдат специалисти по кредити, пазара на труда или неравенствата Снимка: БГНЕС

Сред претендентите се очаква да бъдат специалисти по кредити, пазара на труда или неравенствата

Наградата за икономика затваря сезона на престижните Нобелови награди днес, като сред претендентите се очаква да бъдат специалисти по кредити, пазара на труда или неравенствата, предава БГНЕС.

Американската трудова икономистка Клаудия Голдин, професор в Харвард, е фаворит за спечелването на наградата, която трябва да бъде обявена в 12:45 часа българско време в Стокхолм.

От всички Нобелови награди наградата за икономика има най-малък брой печелили жени, само две, откакто е присъдена за първи път през 1969 г. - Елинор Остром през 2009 г. и Естер Дюфло през 2019 г.

Равенството и многообразието са приоритети и комисията ги насърчава при номинациите“, каза Микаел Дален, професор по маркетинг в Стокхолмското училище по икономика, пред АФП.

Но приоритет номер едно е да се избере област на изследване... която решава кои могат да бъдат кандидатите“, продължи той.

Изследванията на Голдин, които са фокусирани върху неравенството и женската работна сила, винаги остават на дневен ред, добави Дален.

Миналата година честта отиде при американските икономисти Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг заедно с бившия шеф на Федералния резерв Бен Бернанке за изследване на банките по време на сътресения.

Изборът кара много коментатори да изключват друга победа в областта на банкирането.

В по-широк смисъл един и същ предмет може да бъде награждаван една година след друга, но по-често това не е така“, обясни Микаел Карлсон, професор по икономика в университета в Упсала в Швеция.

Карлсън добави, че смята, че работата на японеца Нобухиро Кийотаки и британеца Джон Х. Мур може да получи одобрение.

Тяхното „изследване, което предостави информация, наред с други неща, относно циклите на лихвените проценти и пазарите на недвижими имоти, е добре поставено тази година, много актуални теми“, отбеляза Дален.

Аналитическата група Clarivate, която следи потенциалните лауреати на Нобелова награда за наука, предполага, че французинът Томас Пикети, който стана известен с книгата си „Капиталът в двадесет и първи век“, е друг фаворит.

Често фигуриращ в дискусии за награди през последните години, Пикети може да бъде отличен заедно със своя сънародник Габриел Зукман и франко-американеца Емануел Саез.

Институтът, който основава своите прогнози на броя на цитиранията от изследователи, също така отбеляза имената на американците Радж Чети, специалист по условията на икономическите възможности и социалната мобилност, и Едуард Л. Глейзър за неговия анализ на градската икономика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари