Нагъл бежанец осъди Белгия, защото не желаел да спи на палатка

0
17-годишният ищец завел дело, тъй като трябвало сам да си търси жилище
17-годишният ищец завел дело, тъй като трябвало сам да си търси жилище

Брюкселски съд осъди белгийската държава да плати по 125 евро на афганистански бежанец за това, че не е успяла да му осигури подслон, гарантиран му от международните конвенции.

17-годишният ищец завел дело, тъй като трябвало сам да си търси жилище, докато му дойде ред за интервю, на което властите да разгледат молбата му за убежище, пише DNES.bg

Мъжът, чието име не се съобщава, подал документи пред имиграционните власти на 30 ноември, но му било казано да се върне на 17 декември, тъй като Агенцията за бежанците била затрупана от искания за убежище. Той се опитал да се настани във временен приемен център в Брюксел, където кандидатите изчакват, преди да бъдат разпределени в бежанските центрове. Там обаче нямало места и жалбоподателят бил оставен без покрив над главата при зимни условия, разказа адвокатът му.

Белгийското правителство се принуди да приспособи административна сграда в центъра на Брюксел като общежитие, за да настани прииждащите имигранти, които очакват дали ще им бъде даден бежански статут. Той замести палатковия лагер, разгърнат в близък парк, който съществува цяло лято. Опашките от чакащи се натрупаха, след като имиграционната агенция сложи лимит от разглеждане на 250 молби дневно.

Адвокатът на защитата пледира, че белгийската държава е задължена да дава подслон само на лица, регистрирани като търсещи убежище, но съдът постанови, че право на настаняване имат всички, включително нерегистрираните. Правителството получи 3 дни да даде легло на афганистанеца или да плати присъдената глоба за 17 дни.

4000-5000 души подават молби за убежище всеки месец в Белгия. Според генералния комисар за бежанците Дирк ван ден Булк, ако темповете се запазят, ще е нужна поне една година, за да завърши процедурата за даване на статут и кандидатът да има право да започне работа. Междувременно имиграционната служба нае още 120 души, за да ускори гледането на молбите.

Източник: DNES.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари