Надежда Нейнски: Близо 70% от населението не смята, че има проблем да забогатяваш чрез мошеничество

0
В България има достатъчно закони, но проблемът е, че те не се прилагат​, коментира бившият външен министър
В България има достатъчно закони, но проблемът е, че те не се прилагат​, коментира бившият външен министър Видео: NOVA

В България има достатъчно закони, но проблемът е, че те не се прилагат​, коментира бившият външен министър

"Както казват юристите, аз не съм юрист, но това, което ми направи впечатление е, че въпросът не е в големината на наказанието, а в това то да бъде извършено. В неотменимостта на наказанието. Тоест, в България има достатъчно закони, но проблемът е, че те не се прилагат. Правоприлагането е основният проблем в България и точно там се пресича с политиката. Онези, които прилагат тези закони, събуждат често пъти основателния гняв на обществото, че или не ги прилагат, или не ги прилагат еднакво за всички. Или пък прекаляват с някаква мярка, която след това увисва и от нея нищо не произтича. Ние ще наблюдаваме много внимателно как ще се приложат мерките, които в момента се коментират, защото, в крайна сметка, мерките имат смисъл само ако бъдат приложени". Това заяви в студиото на „Събуди се” по NOVA бившият министър на външните работи Надежда Нейнски, коментирайки случаите на насилие и агресия, които предизвикаха общественото недоволство през последните седмици.

"Тепърва ще видим до каква степен е преобърнат дневният ред на обществото ни. Защото най-важното в подобни случаи, като този с Дебора е, да не бъде кампанийно. Ние сме били свидетели на много кампании, които са свързани с човешки трагедии от всякакъв характер. Домашното насилие е един много сериозен проблем. Бих казала, че той не е български проблем, но в България през последните години той стана особено видим. Някой го свързват и с пандемията от COVID, когато много от хората останаха в къщи. Но смятам, че този проблем и това, което се вижда на повърхността е само върхът на айсберга. Той освети редица проблеми в начина, по който функционира държавата. Проблеми и в законодателството. Чух от предишния ви събеседник зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев, че и в момента законодателството позволява много по-адекватни мерки да се вземат срещу насилниците. И нещо, което ми направи впечатление от това, което той каза, е че тепърва ще се види, защо такива мерки не са вземани", подчерта тя.

По думите ѝ политическата криза също допринесла за случващото се в обществото ни. "Разбира се, че допринесе и то пак отново на терена на ценностите. В едно общество, където грубата сила и доминантността се превръщат в модел за подражание - много трудно дори със законодателни мерки може да бъде прекъснат такъв порочен кръг. Така че, отново се връщам на това, с което започнах. Най-важното е тези мерки да не бъдат кампанини. И според мен те трябва да бъдат мерки на държавата, разбира се, по отношение на начина, по който тя функционира и на законодателството, но тук трябва да се обърне огромно внимание и на това което се случва в училищата, които не правят изключения по отношение на насилието", посочи Нейнски.

Според нея свръхреакцията понякога може да бъде дори толкова опасна, колкото и липсата на реакция. "Защото тя отново навежда на мисълта, че всичко е злоупотреба, че в политиката всичко може да послужи за начин за оправдаване на едно или друго действие или да бъде насочено към дневният ред на политиците. И това всъщност събужда огромния гняв в обществото. Често пъти политиците си играят с страховете и с гнева на хората, като взимат подобни кампанийни решения", категорична е тя.

Бившият министър на външните работи посочи още, че ние сме потънали толкова много в битовите си проблеми, че на практика хората се интересуват единствено да имат сигурност в своето ежедневие на фона на разследването на Европрокуратурата за злоупотреба с евросредства.

"Много трудно е да обясниш в Генерал Тошево или в друга точка на страната, че проблемът е фундаментален. В обществото трябва да се изтърпи нетърпимост към такива прояви. Близо 70% от населението не смята, че има проблем да забогатяваш чрез мошеничество. Налагат се определени модели на поведение, които след това подрастващите имитират", каза още тя

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    2
    Зрител
    А, ето една чалгарка, политическа!
  • 11
    1
    ...
    А ти Надежда от кои си? От 70-те или 30-те процента?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари